Dostupni linkovi

Vlada povukla Zakon o eksproprijaciji, jedan od razloga protesta u Srbiji


Blokada saobraćaja na Brankovom mostu u Beogradu, 4. decembra 2021. Učesnici protesta traže povlačenje izmena Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu.
Blokada saobraćaja na Brankovom mostu u Beogradu, 4. decembra 2021. Učesnici protesta traže povlačenje izmena Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu.

Vlada Srbije je na sednici 8. decembra donela odluku da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji, koji je Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje vratio predsednik države Aleksandar Vučić, saopšteno je iz Vlade.

U saopštenju se navodi da će Vlada napraviti analizu da li su neophodne izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji.

“Ukoliko se konstatuje da je Zakon nužno promeniti, Vlada će učiniti to uz široku javnu debatu u koju će biti uključena stručna javnost, strukovna udruženja, predstavnici privrede i civilno društvo”, navedeno je u saopštenju.

Takođe se dodaje da je na istoj sednici Vlada predložila Narodnoj skupštini izmene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, u članovima koji se odnose na overu potpisa, predstavnike ovlašćenog predlagača u organu za sprovođenje referenduma, kao i na rok za ponovno raspisivanje referenduma.

“U predlogu Vlade ukida se taksa za overu potpisa, omogućava se da predstavnici ovlašćenih predlagača bude deo organa za sprovođenje referenduma”, stoji u saopštenju.

Kako se navodi, prema novom predlogu, neće biti moguće da se o istom pitanju raspiše referendum u roku kraćem od četiri godine kao i da Skupština Srbije u roku od četiri godine neće moći da donese odluku drugačiju od one koja je potvrđena na referendumu.

Na vest o povlačenju zakona, reagovao je Savo Manojlović iz Pokreta "Kreni promeni", jedan od organizatora ekoloških protesta u Srbiji.

U objavi na društvenoj mreži Tviter (Twitter) Manojlović je proglasio pobedu.

On je najavio da će se, u slučaju da se pravno sve završi do petka, 10. decembra, organizovati proslava na Trgu Republike u Beogradu.

"Ako ne završe, vidimo se na (mostu) Gazeli", naveo je Manojlović.

Nezadovoljni predlozima izmena Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu, hiljade građana je u Beogradu i desetinama gradova Srbije dva vikenda zaredom blokirali glavne puteve, sa zahtevom da se dva zakona povuku iz skupštinske procedure.

Organizatori protesta tvrde da izmene idu na ruku privatnim kompanijama, što su predstavnici vlasti negirali.

Širom Srbije blokiran saobraćaj, Vučić najavljuje moguće izmene Zakona
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Izmene Zakona o eksproprijaciji privukle su veliku pažnju dela javnosti koji tvrde da bi te izmene omogućile privatnim kompanijama da uz naknadu brže zauzmu zemljište u privatnom vlasništvu, ako se izvođenje određenog projekta na tom mestu proglasi javnim interesom.

Ove izmene je, inače, Skupština usvojila 26. novembra, ali predsednik države još uvek nije potpisao dokument i, nakon protesta, najavio je izmene potvrdivši da postoje propusti.

To znači da izmene ovog zakona nisu stupile na snagu.

Inače, Zakon o eksproprijaciji u Srbiji postoji od 1995. godine i više puta je menjan.

Ovim zakonom je predviđeno da se imovina može eksproprisati (zauzeti) „samo u javnom interesu utvrđenom na osnovu zakona“ i „uz naknadu koja ne može biti niža od tržišne“.

XS
SM
MD
LG