Dostupni linkovi

Misa za žrtve Bleiburga ostaje i nakon osude Svjetskog jevrejskog kongresa


Kardinal Vinko Puljić će misu držati u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu, a snimaće Radio-televizija Herceg-Bosne
Kardinal Vinko Puljić će misu držati u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu, a snimaće Radio-televizija Herceg-Bosne

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, predvodiće u subotu 16. maja misu u Sarajevu za žrtve bleiburškog križnog puta, kao i svih drugih žrtava rata i poraća.

Misu, koja će biti održana u 12.15 sati, u sarajevskoj katedrali Srca Isusova direktno će prenositi Radio-televizija Herceg-Bosne, čije je sjedište u Mostaru. Misu će prenositi Hrvatska radio-televizija, kao i Hrvatski katolički radio.

Ostalim medijima nije dopušten ulazak, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa Ivo Tomašević, glavni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Kako je rekao, svi mediji će dobiti materijal po završetku mise.

Prema njegovim riječima, Katolička crkva u Bosni i Hercegovini nije nikada do sada nije bila u situaciji da veliki broj medija želi pratiti misu, te da nemaju protokole za takve situacije. Istovremeno, kaže Tomašević, na snazi su mjere zabrane zbog korona virusa, te da pravilo o zabrani velikih okupljanja važi i za crkvu.

"Biskupska konferencija nema ništa protiv da mediji prate misu, ali zbog okolnosti nismo u mogućnosti odgovoriti na sve zahtjeve medija, a ne želimo birati koje medije pustiti u katedralu, a koje ne", kazao je Tomašević za RSE.

U Radio-televiziji BiH u odgovoru na upit RSE kažu da nisu dobili ponudu za prijenos mise iz Katedrale u Sarajevu (fotografija: RTV dom u Sarajevu
U Radio-televiziji BiH u odgovoru na upit RSE kažu da nisu dobili ponudu za prijenos mise iz Katedrale u Sarajevu (fotografija: RTV dom u Sarajevu

RTV BiH nije dobila ponudu za prijenos mise

U Radio-televiziji Bosne i Hercegovini u odgovoru na upit RSE kažu da nisu dobili ponudu za prijenos mise iz Katedrale u Sarajevu, iako prenose glavne vjerske aktivnosti svih vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo saopšteno je kako će 16. maja "u cilju održavanja stanja sigurnosti na navedenom lokalitetu, kao i sigurnog održavanja navedenog vjerskog obreda biti obustavljen saobraćaj za motorna vozila, ali i pristup pješacima".

Iz MUP-a Kantona Sarajevo za Radio Slobodna Evropa je potvrđeno da je 16. maja zakazana i protestna šetnja u organizaciji SABNOR-a (Savez udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata) Bosne i Hercegovine.

"Imamo najavu da će se održati određeni vid komemorativnog mimohoda za sve žrtve zločina. Tom prilikom će se učesnici šetnje kretati od zgrade Parlamenta Bosne i Hercegovine do Vječne vatre", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Mirza Hadžiabdić.

Ibrahim Čomić, predsjednik SABNOR-a Kantona Sarajevo za RSE ističe kako je namjera ukazati svim građanima Bosne i Hercegovine na potrebu zajedničkog antifašističkog djelovanja.

"Želimo na takav način da izrazimo svoje negodovanje, neslaganje i odlučnost da ne dozvoljavamo da se Sarajevo u bilo kojem obliku definiše ili mu se nameće da bude grad u kome može da živi bilo koji oblik neofašizma, neonacizma, kleronacionalizma i svih ostalih zala koji haraju Evropom, pa i zemljama bivše Jugoslavije i dobrim dijelom Bosne i Hercegovine. Mi smo odlučni da ne damo da se to dešava Sarajevu", kaže Čomić za RSE.

Osuda Svjetskog jevrejskog kongresa

Na održavanje mise u Sarajevu reagovao je i Svjetski jevrejski kongres (WJC), međunarodna organizacija koja zastupa jevrejske zajednice u više od 100 zemalja svijeta pred vladama, parlamentima i međunarodnim organizacijama.

"Kongres je ogorčen spoznajom da se u protekle 24 godine u Hrvatskoj, obilježavanjem Dana sjećanja na žrtve borbe za slobodu i neovisnost Hrvatske, ne veličaju heroji koji su pridonijeli usponu jake i moralne savremene Hrvatske, već pojedinci koji su podržavali ili su bili aktivno uključeni u aktivnosti režima koji je pogubio stotine hiljada nedužnih muškaraca, žena i djece, ubijenih samo zbog svog etničkog ili vjerskog identiteta", stoji, između ostalog, u saopštenju koje potpisuje Menachem Rosensaft, glavni savjetnik WJC-a i pomoćni izvršni potpredsjednik.

Jakob Finci kaže kako je Svjetski jevrejski kongres dao podršku jevrejskim zajednicama u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Austriji gdje će se ove komemoracije održati.
Jakob Finci kaže kako je Svjetski jevrejski kongres dao podršku jevrejskim zajednicama u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Austriji gdje će se ove komemoracije održati.

Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini, koja je članica Kongresa kaže za RSE kako je saopštenjem "Svjetski jevrejski kongres upozorio hrvatsku Vladu da revitalizacija ustaštva nije u današnjoj Evropi nikome dobrodošla".

"Naročito su dali podršku jevrejskim zajednicama u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Austriji gdje će se ove komemoracije održati i koje je vrlo oštro osudio, navodeći šta se sve dešavalo u ovom regionu u vrijeme Drugog svjetskog rata, jer ta istorija nije svima poznata kako treba", navodi Finci.

Predsjednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine Jakob Finci i predsjednik Jevrejske opštine u Sarajevu Boris Kožemjakin ranije su u otvorenom pismu izrazili svoj stav prema onome što su nazvali "komemorativna misa za stradale ustaše i druge fašističke zlikovce u Bleiburgu".

"Jevreji Bosne i Hercegovine i Jevreji grada Sarajeva posebno, kao potomci stradalih više od 10.000 Jevreja, od kojih je više od 7.000 iz Sarajeva, ne možemo prihvatiti činjenicu da Grad Sarajevo, čiju slobodu smo obilježili prije mjesec dana i slavimo je kao Dan Grada Sarajeva, osuđujemo najavljenu komemoraciju i misu davno pobijeđenom ustaštvu", navodi se u pismu.

Poziv Hrvatskog narodnog vijeća

Hrvatsko narodno vijeće u Bosni i Hercegovini uputilo je 14. maja poziv kardinalu Vinku Puljiću da preispita održavanje mise za žrtve bleiburškog križnog puta u Sarajevu, jer je 'već stvoreno ozračje koje dovodi u pitanje demokratske i antifašističke temelje bosanskohercegovačkog društva'.

"S politikom povezani vjerski događaji, koje organizira koalicija političkih organizacija i vjerskih zajednica, u većini slučajeva, unose razdor i izazivaju društvene konflikte, pogotovo kada se, baš kao u slučaju bleiburškog križnog puta, radi o temama koje privlače različite političke interese i pažnju javnosti te stvaraju podjele, nezadovoljstvo i društvene prilike za organiziranje građanskih protesta", stoji u saopštenju Hrvatskog narodnog vijeća u Bosni i Hercegovini.

Navodi se i kako Katolička crkva, kao vjerska zajednica, u skladu s Drugim vatikanskim koncilom, ima značajnu ulogu u sprečavanju i rješavanju sukoba, postkonfliktnom pomirenju i općenito u društvenom stabiliziranju.

"Brojni građani Sarajeva najavljenu misu za žrtve bleiburškog križnog puta doživljavaju kao politički motiviranu vjersku inicijativu, pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora (HNS) i desničarske udruge Blajburški počasni vod, koja izaziva društvene tenzije i dodatno usložnjava, ionako nepovoljnu političku situaciju u BiH" saopšteno je iz Hrvatskog narodnog vijeća.

Kardinal Puljić o misi u Sarajevu

Kardinal Vinko Puljić najavio je 29. aprila za Informativnu katoličku agenciju iz Zagreba da će predvoditi misu u Sarajevu. Tada je izjavio kako su mu ‘biskupi biskupskih konferencija dali mandat da predvodi komemoraciju".

"Pa sam to rado prihvatio. Predslavio sam prije 15 godina i drago mi je da mogu opet. Sada, kada je 75. obljetnica Bleiburg, isto sam htio predslaviti. Kako ne mogu ići u Austriju, pa smo se dogovorili da to učinimo u katedrali u Sarajevu s prijenosom, da odavde molimo te da pošaljem poruku iz katedrale. Ove godine ćemo prihvatiti stvarnost kakva jest, ali nećemo zaboraviti žrtve", kazao je Puljić za Informativnu katoličku agenciju.

Puljić, izrazio je 12. maja nevjericu i razočarenje zbog reakcija povodom najave služenja mise za u Sarajevu za žrtve bleiburškog križnog puta i svih drugih žrtava rata i poraća 16. maja, a što je prenijela u saopštenju Katolička tiskovna agencija.

Kardinal Puljić je izjavio kako se 'Katolička crkva nikada nije stavljala na stranu niti jedne vlasti, a posebno ne onih koje su bile uzrokom stradanja, te da se nijedan zločin ne može braniti i pravdati, ali da se prema svim nevinim žrtvama, uključujući i one iz hrvatskog naroda, treba odnositi s jednakim pijetetom'.

Poziv Ambasade SAD

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini je putem Twittera pozvala na suzdržavanje od revizionizma historije.

"Dok razmišljamo o Drugom svjetskom ratu, moramo prepoznati i prisjećati se historije kao cjeline. Pozivamo one koji organiziraju bleiburšku komemoraciju u Bosni i Hercegovini da se suzdrže od historijskog revizionizma i retrogradne retorike", navedeno je iz ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Zašto nema mise u Austriji?

U Austriji na Loibaškom polju pored Bleiburga, u maju 2019. je održana komemoracija za zarobljene ustaše, domobrane i hrvatske civile, likvidirane nakon predaje jugoslavenskim partizanima.

Biskupija u austrijskom gradu Klangenfurtu je u martu 2019. odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanje mise, obrazlažući da se politički instrumentalizira i da je postala dio ‘političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti’.

Nakon što su najviši predstavnici hrvatske vlasti razgovarali sa kolegama u Austriji, odobreno je da se 'Bleiburg' vodi kao javno okupljanje.

Udruženje Počasni blajburški vod, uz pokroviteljstvo Sabora Hrvatske, tradicionalno u maju organizuje komemoraciju za vojnike Nezavisne Države Hrvatske i civile koji su 1945. htjeli da se predaju savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila jugoslovenskoj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG