Dostupni linkovi

Kardinal Puljić o misi: Nevjerica i razočarenje reakcijama


Kardinal Vinko Puljić i zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić
Kardinal Vinko Puljić i zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić, izrazio je nevjericu i razočarenje zbog reakcija povodom najave služenja mise za u Sarajevu za žrtve bleiburškog križnog puta i svih drugih žrtava rata i poraća 16. maja, navodi se u saopštenju Katoličke tiskovne agencije.

Puljić se susreo 11. maja sa zamjenikom gradonačelnika Sarajeva Milanom Trivićem, koji je, kako se ističe u saopštenju, izrazio spremnost gradskih struktura da se radi na spuštanju tenzija.

Kardinal Puljić je izjavio kako se "Katolička crkva nikada nije stavljala na stranu niti jedne vlasti, a posebno ne onih koje su bile uzrokom stradanja, te da se nijedan zločin ne može braniti i pravdati, ali da se prema svim nevinim žrtvama, uključujući i one iz hrvatskog naroda, treba odnositi s jednakim pijetetom".

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini pozvala je u ponedjeljak na suzdržavanje od revizionizma historije, izrazivši stav oko najavljene komemorativne mise u sarajevskoj katedrali 16. maja za hrvatske žrtve Bleiburške tragedije, objavljeno je na Twitteru.

"Dok razmišljamo o Drugom svjetskom ratu, moramo prepoznati i prisjećati se historije kao cjeline. Pozivamo one koji organiziraju bleiburšku komemoraciju u Bosni i Hercegovini da se suzdrže od historijskog revizionizma i retrogradne retorike", navode iz Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Iz Predsjedništva BiH poručeno je vrhbosanskom nadbiskupu, kardinalu Vinku Puljiću, da preispita odluku da u sarajevskoj katedrali održi misu bleiburškim žrtvama.

Kardinal Vinko Puljić predvodit će misu u Sarajevu 16. maja za žrtve bleiburškog križnog puta, kao i svih drugih žrtava rata i poraća, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz tajništva Vrhbosanske nadbiskupije.

Misa će biti održana u 12.15 sati u sarajevskoj katedrali "Srce Isusovo".

XS
SM
MD
LG