Dostupni linkovi

Ambasada SAD o misi u Sarajevu: Poziv na suzdržavanje od revizionizma historije


Misu će držati vrbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić
Misu će držati vrbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini pozvala je na suzdržavanje od revizionizma historije, izrazivši stav oko najavljene komemorativne mise u sarajevskoj katedrali 16. maja za hrvatske žrtve Bleiburške tragedije, objavljeno je na Twitteru.

"Dok razmišljamo o Drugom svjetskom ratu, moramo prepoznati i prisjećati se historije kao cjeline. Pozivamo one koji organiziraju bleiburšku komemoraciju u Bosni i Hercegovini da se suzdrže od historijskog revizionizma i retrogradne retorike", navode iz Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini.

Iz Ambasade SAD-a poručili su da se nakon obilježavanja 9. maja Dana pobjede nad fašizmom, treba fokusirati na istinske vrijednosti demokratije, pomirenja, međureligijskog dijaloga.

Kardinal Vinko Puljić je 29. aprila za Informativnu katoličku agenciju iz Zagreba izjavio kako su mu ‘biskupi biskupskih konferencija dali mandat da predvodi komemoraciju za žrtve bleiburškoga križnog puta, kao i svih drugih žrtava rata i poraća’.

"Pa sam to rado prihvatio. Predslavio sam prije 15 godina i drago mi je da mogu opet. Sada, kada je 75. obljetnica Bleiburg, isto sam htio predslaviti. Kako ne mogu ići u Austriju, pa smo se dogovorili da to učinimo u katedrali u Sarajevu s prijenosom, da odavde molimo te da pošaljem poruku iz katedrale. Ove godine ćemo prihvatiti stvarnost kakva jest, ali nećemo zaboraviti žrtve", kazao je Puljić za Informativnu katoličku agenciju.

Misa u Sarajevu planirana je 16.maja u 12.15, za žrtve blajburškog križnog puta, kao i svih drugih žrtava rata i poraća, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz tajništva Vrhbosanske nadbiskupije.

XS
SM
MD
LG