Dostupni linkovi

Baerbock poručila da je BiH visoko na političkoj agendi Njemačke


Annalena Baerbock, ministrica vanjskih poslova Njemačke
Annalena Baerbock, ministrica vanjskih poslova Njemačke

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock uputila je u srijedu, 20. aprila pisma predsjedavajućem i članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Šefiku Džaferoviću i Željku Komšiću u kojem je istakla da je BiH "visoko na političkoj agendi Berlina".

Baerbock se u pismima osvrnula na svoju posjetu Sarajevu 10. marta, te poslala važne poruke za BiH, prenosi Fena.

Takođe, naglasila je da je imala priliku lično se uvjeriti u odlične bilateralne odnose između BiH i Njemačke.

Dodala je da će se Njemačka i dalje zalagati za reformski proces i prevladavanje političke krize u BiH.

Ministrica vanjskih poslova Njemačke je u posebnim pismima poručila članovima Predsjedništva BiH da je s tačke gledišta Njemačke odlučujuće da svi politički akteri konstruktivno sarađuju i dosljedno rade na provedbi političkih reformi, naročito u oblasti vladavine prava.

Istakla je da se etnička podjela BiH ne treba produbljivati.

Zahvalila je članovima Predsjedništva na prijemu i razgovoru, dodajući da se raduje nastavku razmjene mišljenja.

Baerbock posjetila je BiH prvi put u martu 2022. godine, nakon što je u decembru prošle godine stupila na dužnost ministrice vanjskih poslova. Na toj poziciji zamijenila je socijaldemokrata Heika Maasa.

Tada se, između ostalih, sastala s članovima Predsjedništva BiH, ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, te članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Bearbock je potpredsjednica stranke njemačkih Zelenih. Preuzela je mandat u sklopu koalicije njemačke Vlade formirane u novembru prošle godine, zajedno sa socijaldemokratama i liberalima.

XS
SM
MD
LG