Dostupni linkovi

Šefica njemačke diplomacije dolazi u BiH


Šefica njemačke diplomacije Annalena Baerbock
Šefica njemačke diplomacije Annalena Baerbock

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock doputovat će u posjetu Bosni i Hercegovini (BiH) u srijedu 9. marta, kako bi sa bh. zvaničnicima razgovarala o političkom i sigurnosnom stanju u Evropi, te političkoj situaciji u BiH.

Šefica njemačke diplomacije u BiH dolazi u pratnji Manuela Sarrazina, novoimenovanog specijalnog izaslanika Vlade Njemačke za zemlje zapadnog Balkana.

Sastat će se, među ostalim, sa članovima Predsjedništva BiH, ministricom vanjskih poslova BiH Turković, te članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Također, predviđen je sastanak sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom, te gradonačelnicima i predstavnicima civilnog društva.

Njemačka ministrica će u Sarajevu boraviti do četvrtka, 10. marta, nakon čega će otputovati na Kosovo, u Srbiju i Moldaviju.

Baerbock posjećuje BiH prvi put nakon što je u decembru prošle godine stupila na dužnost ministrice vanjskih poslova. Na toj poziciji zamijenila je socijaldemokrata Heika Maasa.

Bearbock je potpredsjednica stranke njemačkih Zelenih. Preuzela je mandat u sklopu koalicije njemačke Vlade formirane u novembru prošle godine, zajedno sa socijaldemokratama i liberalima.

Nova vlada Njemačke pozvala je u u decembru prošle godine Evropsku uniju da uvede sankcije Miloradu Dodiku članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, uz obrazloženje da ima za cilj povlačenje Republike Srpske, jednog od dva bh. entiteta, iz oružanih snaga, pravosuđa i poreskog sistema BiH.

Ministrica Baerbock kazala je tada novinarima u Briselu da su napori za otcjepljenjem neprihvatljivi.

"To također znači, i lobirala sam za to ovdje, da se postojeći režim sankcija treba koristiti protiv gospodina Dodika odmah", izjavila je u Baerbock.

Njemačka je i formalno 17. novembra, zatražila od Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) da izradi dokument s prijedlozima o sankcijama protiv zvaničnika RS-a.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), najveće partije u RS, počeo je na jesen prošle godine sa najavama osnivanja entitetskih institucija i neustavnim prenosom nadležnosti.

Među prvima je započet proces osnivanja entitetske agencije za lijekove, 20. oktobra prošle godine, iako državna Agencija postoji od 2009. godine, dogovorom dva entiteta.

Prema zaključcima sjednice Narodne skupštine RS od 10. decembra 2021, Vlada RS je zadužena da u roku od šest mjeseci uputi parlamentu na razmatranje zakon o porezu na dodatnu vrijednost, zakon o akcizama, zakon o visokom sudskom i tužilačkom savjetu RS, kao i zakone iz oblasti odbrane i bezbjednosti.

Za sada, u proceduri je jedino Zakon o visokom sudskom i tužilačkom savjetu RS, čiji Nacrt je usvojen u entitetskom parlamentu 10. februara, i trenutno je u fazi javne rasprave.

Potezi u entitetu Republika Srpska ka stvaranju paralelnih institucija su naišli na jednoglasnu osudu Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Američko Ministarstvo finansija je 5. januara objavilo proširenu listu sankcija za djela korupcije, kojom je obuhvaćen i Dodik.

XS
SM
MD
LG