Dostupni linkovi

Kopredsednica Zelenih prva žena na čelu Ministarstva spoljnih poslova Nemačke


Stupiće na dužnost početkom decembra: Analena Berbok

Kopredsednica Zelenih Analena Berbok (Annalena Baerbock) biće nova ministarka spoljnih poslova Nemačke i time i prva žena na toj funkciji u toj zemlji, saopštila je njena stranka u četvrtak, 25. novembra.

Očekuje se da će 40-godišnja Analena Berbok stupiti na dužnost početkom decembra u sklopu vladine koalicije formirane u sredu zajedno sa socijaldemokratama i liberalima.

Ona je najavila da će zauzeti odlučniji stav prema Kini i Rusiji, stavljajući poštovanje ljudskih prava i vladavine prava u centar nemačke diplomatije.

Iako Berbok, bivša gimnastičarka i osvajačica medalje, nije uspela da zameni Angelu Merkel na mestu kancelarke na izborima u septembru, ona je ipak dovela svoju stranku do rekordnih 15 odsto glasova.

Zeleni su takođe najavili da će njihov drugi kopredsednik, Robert Habek (Habeck) biti na čelu ministarstva ekonomije i klime.

Prema sporazumu "semafor koalicije" o formiranju vlade, Socijaldemoratska partija Nemačke (SPD) dobiće šest ministarstava, Zeleni pet, a Slobodna demokratska partija (FDP) četiri.

Dosadašnji vicekancelar i ministar finansija Olaf Šolc (Schoz) će biti prvi kancelar Nemačke iz redova socijaldemorakta posle 16 godina.


Nekoliko drugih vodećih ministarskih pozicija takođe je otkriveno poslednjih dana. Lider FDP Kristijan Lindner trebalo bi da postane novi ministar finansija na čelu najveće ekonomije Evropske unije.

Koalicioni pakt budućevlade uključuje obećanja da će potrošiti velike količine na zaštitu klime i infrastrukturu uz pridržavanje ograničenja duga koje je Nemačka sama postavila.

Suočeni sa žestokim četvrtim talasom zaraze korona virusom u kojem je Nemačka u četvrtak prešla brojku od 100.000 smrtnih slučajeva obolelih od bolesti COVID-19, oni su takođe obećali da će stvoriti krizni tim za borbu protiv pandemije.

Dosadašnja kancelarka Angela Merkel je, međutim. nagovestila da ne misli da su trenutni napori otišli dovoljno daleko, rekavši u četvrtak da je „svaki dan bitan“, te da je potrebna brza akcija i nove epidemiološke mere kako bi se sprečilo da bolnice budu preplavljene.

XS
SM
MD
LG