Dostupni linkovi

Berbok poručila da Njemačka i međunarodna zajednica stoje iza OHR-a


Visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit i njemačka ministarka spoljnih poslova, Analena Berbok, Sarajevo, 10. mart
Visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit i njemačka ministarka spoljnih poslova, Analena Berbok, Sarajevo, 10. mart

O granicama Bosne i Hercegovine se ne može pregovarati, svako u ovoj zemlji može živjeti kako i gdje želi – u miru, poručio je visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit (Christian Schmidt) nakon sastanka sa Analenom Berbok (Annalena Baerbock), ministarkom spoljnih poslova SR Njemačke.

Sastanak je održan u prostorijama OHR-a u Sarajevu 10. marta, a Šmit je nakon njega poručio da je posjeta njemačke ministarke "dokaz da međunarodna zajednica i dalje ovu regiju drži na oku i promatra, posebno u ovim teškim vremenima".

"U našoj diskusiji smo bili jedinstveni da evropska integracija za BiH može biti samo jedini put za njenu budućnost. Taj put ide preko stabilnosti, i potrebno je sigurno okruženje, ukoliko se naravno dese neophodni koraci", naglasio je Šmit.

Istakao je da je u tom smislu naročito bitna proaktivna njemačka uloga, a vladi Njemačke se zahvalio što podržava sigurnost i teritorijalni integritet BiH, kao i na tome što će se suprotstaviti svima koji podrivaju državu BiH.

"Treba jasno reći i postaviti se na stranu protiv korupcije i protiv onih koji žele vidjeti ovu zemlju disfunkcionalnu i kao podijeljenu", rekao je Šmit.

On je podsjetio da se u bh. parlamentu premalo odluka donosi, i apelovao je na političare da što prije donesu odgovarajuće odluke.

Dodao je da će "Dejtonske institucije i snage EUFOR Althea će dati svoj doprinos razvoju demokratije u ovoj zemlji".

Zaključio je da se povrede ljudskih prava koje su se događale u BiH "ne trebaju prenijeti na buduće generacije i ne trebaju se politizirati".

Berbok: Mi stojimo iza visokog predstavnika

Nedavno je ruska vlada dovela u pitanje funkciju visokog predstavnika, međutim mi svojim prisustvom želimo da kažemo da stojimo iza njega i da ćemo mu pomoći u njegovom nastojanju i njegovim naporima za mir i stabilnost u ovoj zemlju.

Ovo je poručila njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok nakon sastanka sa Šmitom.

Nakon sastanka Kristijana Šmita i Analene Berbok, poručeno je da je potrebno da se u BiH održe fer i pošteni izbori, Sarajevo, 10. mart 2022.
Nakon sastanka Kristijana Šmita i Analene Berbok, poručeno je da je potrebno da se u BiH održe fer i pošteni izbori, Sarajevo, 10. mart 2022.

Istakla je da međunarodna zajednica smatra da zadaci OHR-a još nisu ispunjeni, i da posao koji se treba obaviti još nije gotov – te da u tome ima podršku njemačke vlade.

"Visoki predstavnik igra odlučujuću ulogu u BiH da joj pomogne na putu u EU i da se sačuva njen integritet. U tom smislu želim da kažem da ova institucija ima obavezu da se zalaže za mir na Balkanu i ubuduće", rekla je Berbok.

Podsjetila je da i OHR i međunarodna zajednica smatraju da se u BiH moraju održati fer i pošteni izbori, i da mogućnost da na njima učestvuju moraju imati svi.

"Ovo je regija koju mi želimo da vidimo u Evropi, i stalo nam je da se ti izbori održe na vrijeme, da budu fer, i da se održe u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava", naglasila je šefica njemačke diplomatije.

"Neki su se zapitali zašto sam u ovom trenutku došla u posjetu Zapadnom Balkanu – mislim da je u ovom trenutku vrlo važno da posjetim ovaj region", rekla je njemačka ministarka.

Kazala je da je važno razgovarati o budućnosti ove zemlje i budućnosti mladih kako bi se zadržali ovdje.

Podsjetila je da je ono što su državljani BiH preživjeli prije 30 godina, sada svakodnevica u Ukrajini.

Prethodno se njemačka ministarka sastala sa članovima Predsjedništva BiH, te sa poslanicima u bh. parlamentu, a prije toga sa šeficom diplomatije BiH, Biserom Turković.

Šefica njemačke diplomatije je posjetila BiH u jeku invazije Rusije na Ukrajinu, te upozorenja koja dolaze iz dijela međunarodne zajednice da bi se kriza mogla prenijeti i na Zapadni Balkan.

Nakon razgovora sa bh. zvaničnicima će otputovati u posjete Kosovu, Srbiji i Moldaviji.

XS
SM
MD
LG