Dostupni linkovi

Džaferović tvrdi da mora biti novca za opće izbore u BiH


Šefik Džaferović (arhiva)
Šefik Džaferović (arhiva)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Šefik Džaferović izjavio je da će opći izbori biti održani i sredstva za to osigurana, te je pozvao na okončanje pokušaja opstrukcije.

"Izbori će biti održani, a sredstva za izbor će se naći. Po mom mišljenju, tu nema dileme. Pozivam sve unutar Bosne i Hercegovine, koji namjeravaju učestvovati u utakmici za opće izbore, da rade svoj posao. Pozivam i sve one koji su mislili praviti opstrukcije, bilo koje vrste, da na vrijeme stanu", kazao je Džaferović novinarima u Sarajevu u utorak, 3. maja.

I Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) poručio je u utorak da opći izbori u BiH moraju biti održani.

"Mislim da će se usvojiti budžet i da će doći do toga da imamo budžet i redovne izbore. Ako se bude ta zakonska i ustavna obaveza eskivirala, onda će Ured visokog predstavnika (OHR) morati da reaguje i da nametne ili budžet ili da se nekom odlukom iznađu sredstva za izbore", poručio je Izetbegović.

Centralna izborna komisija BiH trebala bi u srijedu, 4. maja, raspisati opće izbore u BiH, u sjeni brojnih otvorenih pitanja, među kojima je i pitanje financiranja izbornog procesa.

Parlament BiH nije usvojio budžet za prošlu, 2021. godinu, kao ni za tekuću 2022. godinu.

Predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović najavio je ranije da će izbori biti raspisani iako potrebnog novca nema jer ovogodišnji budžet još nije usvojen.

Pri tome su iz CIK-a BiH naglasili da će biti potreban veći iznos od 11,72 miliona maraka (više od šest miliona eura) koliko je koštalo održavanje prethodnih općih izbora 2018.

Institucije BiH se, zbog nepostojanja budžeta za 2022. godinu, financiraju na temelju odluka o privremenom financiranju. U tim odlukama se ne mogu naći dodatna sredstva za, naprimjer, investicije ili povećanje plaća, pa tako ni za održavanje izbora.

Opći izbori obilježeni su i izjavama iz pojedinih političkih krugova da za njih nema uvjeta jer nisu usvojene izmjene i dopune Izbornog zakona BiH.

Svi dosadašnji pregovori o izmjenama izbornog zakonodavstva završeni su bezuspješno. Najspornija pitanja su izbor članova Predsjedništva BiH i izbor u domove naroda, o čemu su stavovi hrvatskih i bošnjačkih stranaka godinama suprotstavljeni, a nije pomoglo ni aktivno uključivanje evropskih i američkih zvaničnika.

Krajnji rok za izmjene izbornog zakonodavstva je maj, jer je to rok koji CIK ima po zakonu da raspiše ovogodišnje opšte izbore u BiH.

Na općim izborima, koji bi trebali biti održani u oktobru, građani BiH biraju članove Predsjedništva i zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH, zastupnike u parlamentima entiteta Republika Srpska i Federacija BiH te zastupnike u deset kantona u Federaciji BiH.

XS
SM
MD
LG