Dostupni linkovi

Britanski parlamentarci dolaze u BiH


Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field

Članovi Odbora za vanjsku politiku britanskog Parlamenta posjetit će Bosnu i Hercegovinu (BiH) krajem januara, najavio je ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field u petak, 14. januara.

Kako je napisao na svom zvaničnom Twitter nalogu, oni će posjetiti BiH u okviru sve jačeg angažmana i fokusa Velike Britanije na Bosnu i Hercegovinu.


Inače, britanski parlament dva puta je imao posebnu raspravu o političkoj situaciji u BiH kada je, između ostaloga, istaknuto da su prije više od 26 godina, ista mržnja i nacionalizam doveli do krvoprolića u BiH, piše novinska agencija Fena.

Većina zastupnika imala je tada ujednačen stav da je član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik najveći uzročnik trenutne krize.

Premijer Velike Britanije Boris Johnson imenovao je Stuarta Peacha za specijalnog izaslanika za zapadni Balkan, u okviru stalne britanske posvećenosti stabilnosti i prosperitetu u regiji.

Ranije je Feni u Ambasadi Velike Britanije u BiH rečeno da Ujedinjeno Kraljevstvo ima brojne alate, uključujući i sankcije, i da usko rade s partnerima poput Sjedinjenih Američkih Država kako bi osigurali da imaju najbolji učinak u BiH i širom regionu.

"Ključno je da svi prijatelji BiH imaju jedinstven stav i da šalju neupitnu poruku posvećenosti suverenitetu i integritetu zemlje, suprotstavljajući se govoru mržnje i podjelama", naveli su.

Ujedinjeno Kraljevstvo, kako se dodaje, ostaje potpuno posvećeno sigurnosti i prosperitetu građana BiH.

No, navode da će posljednja kriza samo doprinijeti povećanju broja onih koji napuštaju BiH kako bi bili uspješni negdje drugo, time uskraćujući zemlju za njene buduće lidere i pokretače promjena, piše Fena.

Do produbljivanja političke krize u BiH došlo je nakon što je, u julu prošle godine, bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo dopunu Krivičnog zakona BiH.

Ovom dopunom zabranjuje se negiranje genocida počinjenog u Srebrenici 1995.godine.

Stranke iz entiteta Republika Srpska, predvođene vladajućim Savezom nezavisnih socijaldemokrata, od tada bojkotiraju rad institucija BiH. Istovremeno, vladajuće političke partije iz Republike Srpske započele su proces prenosa nadležnosti s nivoa države BiH na entitet.

Tužilaštvo BiH je nakon ovih aktivnosti otvorilo predmet protiv više lica zbog osnovane sumnje da su počinila krivično djelo napad na ustavni poredak.

Prema Ustavu BiH, entiteti ne mogu samostalno vraćati nadležnosti koje su u proteklom periodu prenesene na državu.

Američko Ministarstvo finansija objavilo je 5. januara proširenu listu sankcija za djela korupcije, kojima je obuhvaćen i Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider vodeće partije u entitetu Republika Srpska (RS) Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Kancelarija za kontrolu inostrane imovine američkog Ministarstva trezora (OFAC) saopćila je da je Dodik stavljen na listu kao odgovor na njegove koruptivne aktivnosti i kontinuirane prijetnje stabilnosti i teritorijalnoj cjelovitosti BiH.

XS
SM
MD
LG