Dostupni linkovi

Peach: Blisko ću sarađivati sa SAD i EU za jačanje BiH


Specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stuart Peach i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, Sarajevo, 16. decembar 2021.
Specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stuart Peach i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, Sarajevo, 16. decembar 2021.

Stuart Peach, specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan, poručio je da će u procesu jačanja i napretka Bosne i Hercegovine (BiH) i regiona, blisko sarađivati sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropskom unijom (EU).

To je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova BiH nakon što je Peach razgovarao sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

U saopštenju se ističe da je britanski izaslanik istakao podršku kancelariji visokog predstavnika (OHR) i kazao da će blisko sarađivati sa visokim predstavnikom, te promovisati euroatlantske integracije.

„Specijalni izaslanik Peach je kazao da Velika Britanija želi pružiti podršku cijelom regionu, gdje trenutno postoje brojni problemi. Upoznao je ministricu sa sastancima koje je održao sa zvaničnicima u našoj zemlji, ali i mladim ljudima“, stoji u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

U saopštenju se navodi i da je ministrica Bisera Turković, tokom razgovora, istakla da trenutna blokada institucija BiH i posljednje antiustavne aktivnosti, nanose štetu građanima i BiH, te prijete destabilizaciji cijelog regiona.

„Istakla je da se problemi trebaju rješavati u institucijama naše države, a u kontekstu razgovora o izmjenama Izbornog zakona, naglasila je važnost uključivanja svih parlamentarnih stranaka i drugih zainteresovanih aktera, kako bi se u izbornom procesu omogućila jednaka prava svim građanima u Bosni i Hercegovini“, stoji u saopštenju.

Skupština Republike Srpske(RS) usvojila je 10. decembra pet zaključaka o prenosu nadležnosti s nivoa države BiH. Tiču se Oružanih snaga BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, Obavještajno-sigurnosne agencije i Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Tvrde da je riječ o „vraćanju“ nadležnosti.

To nije u skladu s Ustavom BiH, kojim su definirane nadležnosti države i obaveza entiteta da nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, čiji je Ustav dio, nastavi s prijenosom nadležnosti.

Ustav kaže da oba entiteta moraju biti suglasna da bi se nadležnosti prenijele na državni nivo ili formirale državne institucije. Mogućnost mijenjanja zakona o državnim institucijama ima isključivo Parlament BiH i visoki predstavnik.

Predstavnici iz RS od jula bojkotuju i rad institucija BiH, nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH, kojim se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan u BiH boravi od 14. decembra, otkada je obavio niz razgovora sa političkim akterima u BiH.

Razgovarao je sa članovima Predsjedništva BiH, visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom, predstavnicima opozicionih i parlamentarnih stranaka, a razgovarao je i sa ambasadorom SAD u BiH Ericom Nelsonom.

U videoporuci povodom boravka u BiH, Peach je u srijedu, 15. decembra poručio građanima da Vlada Velike Britanije želi siguran Zapadni Balkan sa jakim, demokratskim institucijama i snažnom vladavinom prava.

Stuart Peach je na poziciju specijalnog izaslanika Velike Britanije za Zapadni Balkan imenovan početkom decembra.

U saopštenju nakon imenovanja iz Vlade Velike Britanije saopšteno je da će u BiH Stuart biti podrška radu međunarodnog visokog predstavnika Christiana Schmidta, koji i dalje ima punu potporu Ujedinjenog Kraljevstva.

Što se tiče Srbije i Kosova, on će sarađivati sa partnerima Velike Britanije na podršci dijalogu Srbije i Kosova uz posredovanje Evropske unije.

XS
SM
MD
LG