Dostupni linkovi

SAD i Britanija obavezale se na jačanje partnerstva uoči samita G7


Joe Biden je napisao da se raduje „afirmaciji posebne veze između Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva"
Joe Biden je napisao da se raduje „afirmaciji posebne veze između Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva"

Američki predsjednik Joe Biden sastao se sa britanskim premijerom Borisom Johnsonom na prvom sastanku uživo dva lidera uoči samita Grupe sedam (G7). Johnson i njegova supruga Carrie pozdravili su Bidena i prvu damu Jill u primorskom ljetovalištu Carbis Bay u Engleskoj, gdje će samit G7 biti otvoren 11. juna.

Biden je na Twitteru 10. juna rekao da se raduje „afirmaciji posebne veze između Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva i razgovorima o tome kako ćemo se zajedno suočiti sa izazovima u godinama koje dolaze."

Postoji "potpuna harmonija" oko potrebe rješavanja trgovinskih problema u Sjevernoj Irskoj, rekao je Boris Johnson nakon sastanka, prenosi BBC. Dodao je da SAD, Velika Britanija i EU žele zaštititi Sporazum "Dobri petak", kojim je okončano 30 godina sukoba u Sjevernoj Irskoj.

Naime, Sjeverna Irska je dobila poseban status kao rezultat Brexita. Dok Engleska, Škotska i Wales više ne slijede pravila EU, Sjeverna Irska to i dalje čini, jer dijeli kopnenu granicu s Republikom Irskom, članicom EU.

Kako bi se izbjegla fizička granica između dviju zemalja dogovoreno je da se carinske provjere vrše za robu koja u Sjevernu Irsku ulazi iz drugih mjesta u Velikoj Britaniji.

Biden i Johnson su uspostavili i radnu grupu za ponovno uspostavljanje putovanja preko Atlantika, nakon što su SAD zabranile ulazak većini Britanaca na početku pandemije.

"Nema sumnje da pod predsjednikom Bajdenom postoji mnogo toga što nova američka administracija želi učiniti zajedno s Velikom Britanijom, od zajedničkog rada na sigurnosti, zajedničke zaštite naših vrijednosti širom svijeta, ali i klimatskih promjena," naveo je Johnson, prenosi Guardian.

„Dakle, ovo je dašak svježeg zraka. Novo je, zanimljivo je i jako puno radimo zajedno. "

Biden je na svoje prvo putovanje u inostranstvo kao predsjednik krenuo kako bi uvjerio evropske saveznike da su Sjedinjene Države opet pouzdan partner i promijenio ton nakon "Amerika prije svega" strategije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Biden i Johnson zajedno su razgledali historijske dokumente i artefakte koji se odnose na Atlantsku povelju - zajedničku izjavu iz 1941. godine Winstona Churchilla i Franklina D. Roosevelta u kojoj su utvrđeni njihovi ciljevi za poslijeratni svijet.

Njih dvojica bi trebala izdati novu verziju Atlantske povelje koja je tada postavila ciljeve za demokratiju, trgovinu i prilike.

Nova povelja “obuhvata nauku, tehnologiju i trgovinu” i “podcrtava našu zajedničku predanost NATO-u”, napisao je Johnson u članku objavljenom uoči sastanka sa Bidenom.

Biden će prisustvovati i prvom NATO samitu kao predsjednik SAD-a.

Na samom početku posjete najavljeno je kako Biden planira da kupi i donira 500 miliona doza Pfizer vakcina protiv korona virusa u više od 90 zemalja svijeta u naredne dvije godine.

Biden je, prvu zvaničnu posjetu Evropi, počeo izražavanjem jasne namjere za ojačavanjem veze sa saveznicima Sjedinjenih Država radi odbrane demokratije, ali i upozorenjem Rusiji zbog “štetnih” aktivnosti.

Obraćajući se osoblju američkog ratnog zrakoplovstva smještenom u britanskoj zračnoj bazi kasno 9. juna kada je sletio, Biden je rekao da će ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu iznijeti jasnu poruku kada se sastanu na bilateralnom sastanku sljedeće sedmice.

“Ne tražimo sukob sa Rusijom”, rekao je Biden na početku osmodnevne posjete Evropi.

“Želimo stabilan i predvidiv odnos, ali ja sam bio jasan: Sjedinjene Države odgovorit će snažno i smisleno ako se ruska vlada bude bavila štetnim aktivnostima.”

Poruke za Putina

Bidenova posjeta Evropi kulminirat će 16. juna u Ženevi gdje će se sastati sa Putinom usred eskalirajućih napetosti između Washingtona i Moskve.

“Ovo je moje prvo putovanje u inostranstvu kao predsjednika Sjedinjenih Država. Idem ka G7, zatim NATO sastanak i nakon toga sastanak sa gospodinom Putinom kako bi mu rekao ono što želim da zna”, rekao je Biden.

“U svakom trenutku tokom puta želimo da stavimo do znanja da su se Sjedinjene Države vratile i da svjetske demokratije stoje zajedno kako bi se uhvatile u koštac sa najtežim izazovima i pitanjima koja su najvažnija za našu budućnost”, kazao je.

Biden je također rekao da je spreman reći Putinu da će transatlantski savez ostati “vitalan izvor snage za Veliku Britaniju, Evropu i Sjedinjene Države.”

Bijela kuća je saopštila da tokom samita Biden planira razgovarati i o Ukrajini.

Kritike zbog Navaljnog

Administracija američkog predsjednika također je kritikovala Rusiju zbog hapšenja i zatvaranja opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

U međuvremenu Ruski sud je 9. juna odobrio zahtjev tužilaca za proglašenje organizacija povezanih sa Aleksejem Navaljnim “ekstremističkim”. To je najnoviji potez u kampanji vlasti kojom se zabranjuje saveznicima kritičara Kremlja da učestvuju na parlamentarnim izborima u septembru.

Ciljevi tokom samita G7

Jedan od Bidenovih ciljeva tokom trodnevnog sastanka G7 koji počinje 11. juna jeste nastavak popravljanja odnosa sa tradicionalnim američkim saveznicima koji su oštećeni pod vanjskom politikom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa koja je vođena pod motom "Amerika na prvom mjestu".

Biden će također održati bilateralne sastanke sa liderima drugih G7 članica, Kanadom, Francuskom, Njemačkom, Italijom i Japanom. Sastanci će biti fokusirani na američke političke prioritete poput ekonomije, jedinstva među saveznicima, borbi sa pandemijom i izvlačenje svijeta iz ekonomskog pada koji je ona izazvala.

Izgradnja temelja oko tih ciljeva “bit će najučinkovitiji način da se ostatku svijeta pokaže da Sjedinjene Države imaju snagu i svrhu koju mogu postići kao vodeća svjetska demokratija”, rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan.

Sullivan je također rekao da će na G7 i NATO sastancima razgovarati o cyber napadima i o tome kako jedinstveno razgovarati sa zemljama, uključujući Rusiju koje kriju ili dopuštaju cyber kriminalcima da djeluju sa njihovog teritorija.

Bijela kuća je u više navrata rekla da SAD traže “stabilan i predvidiv” odnos sa Rusima, istovremeno pozivajući Putina zbog navoda da su se Rusi uplitali u prošlogodišnje američke predsjedničke izbore kao i da Kremlj stoji iza drugih kršenja cyber sigurnosti.

XS
SM
MD
LG