Dostupni linkovi

Rusija proglasila Navalnyjeve organizacije 'ekstremističkim'


Grafit Alekseja Navaljnog na zidu u Sankt Peterburgu
Grafit Alekseja Navaljnog na zidu u Sankt Peterburgu

Ruski sud je 9. juna odobrio zahtjev tužilaca za proglašenje organizacija povezanih sa Aleksejem Navaljnim, opozicionim političarem u zatvoru, “ekstremističkim”. To je najnoviji potez u kampanji vlasti kojom se zabranjuje saveznicima kritičara Kremlja da učestvuju na parlamentarnim izborima u septembru.

Presuda Gradskog suda u Moskvi stupila je na snagu odmah, čime su osobe povezane sa Navaljnijevom Fondacijom za borbu protiv korupcije (FBK) i njegovom mrežom regionalnih ureda širom Rusije onemogućene da se kandiduju za javne funkcije. Presuda također uključuje duge zatvorske kazne za aktiviste koji su sarađivali s organizacijama.

Ruske vlasti pojačale su pritisak na kritičare uoči izbora u septembru. Ankete predviđaju nikad manju podršku vladajućoj Ujedinjenoj Rusiji uoči izbora.

Navaljni, najglasniji politički neprijatelj predsjednika Rusije Vladimira Putina, uhapšen je u januaru po povratku iz Njemačke, gdje je proveo pet mjeseci oporavljajući se od trovanja nervnim agensima za koje krivi Kremlj. Ruski zvaničnici odbacuju tu optužbu.

Navaljni je u februaru osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije i po godine zbog kršenja uslovne kazne iz osuđujuće presude za pronevjeru iz 2014. godine koju je odbacio kao politički motivisanu.

XS
SM
MD
LG