Dostupni linkovi

SAD planira donirati 500 miliona Pfizerovih vakcina putem COVAX-a


Donacije će se odvijati kroz COVAX program koji je namijenjen opskrbi vakcinama slabo razvijene zemlje.

Američka administracija planira donirati 500 miliona doza Pfizerovih vakcina protiv korona virusa gotovo stotini zemalja u naredne dvije godine.

SAD će ove godine kupiti 200 miliona, a u prvoj polovini naredne godine 300 miliona doza te će ih sve donirati siromašnim državama, njih 92 i Afričkoj uniji, piše CNN na osnovu dobro obaviještenog izvora.

SAD je inače bila pod pritiskom da poveća stopu vakcinacije u siromašnim zemljama.

Bijela kuća tek službeno treba prokomentarisati plan distribucije 500 miliona doza širom svijeta. Na pitanje da li je američka vlada imala strategiju vakcinacije za cijeli svijet, Biden je ulazeći u avion Air Force rekao: "Imam je i najavit ću je".

Donacije će se odvijati kroz COVAX program koji je namijenjen opskrbi vakcinama slabo razvijenim zemljama. Tu inicijativu podržava Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Globalni savez za vakcine i imunizaciju (GAVI).

Biden će objaviti plan u četvrtak 10. juna. On je u srijedu otputovao na samit G7 grupe industrijski najrazvijenijih država svijeta.

Očekuje se da će se Albert Bourla, izvršni direktor Pfizera, sastati s Bidenom nakon što on zvanično potvrdi ovu inicijativu.

Prošle sedmice, američka administracija objavila je svoj plan da podijeli prvih 25 miliona doza vakcina COVID-19 sa ostatkom svijeta i sveukupni okvir distribucije najmanje 80 miliona doza do kraja juna.

Biden je rekao prošlog mjeseca da će SAD podijeliti dodatnih 20 miliona doza vakcina COVID-19 do kraja juna, uz 60 miliona doza vakcine AstraZeneca, za koje se predsjednik već obavezao da će ih podijeliti do 4. jula.

Dodatnih 20 miliona doza sastojat će se od vakcina Moderna, Pfizer i Johnson & Johnson, kao i AstraZeneca, koju federalni regulatori moraju odobriti prije slanja u inostranstvo.

Azijski stručnjaci pozdravili odluku SAD da podijele još 500 miliona Fajzer vakcina

Zdravstveni zvaničnici i stručnjaci pozdravili su odluku SAD da podijele svijetu još 500 miliona doza vakcine kompanije Pfizer zemljama u razvoju.

Prema izvoru bliskom kompaniji Pfizer, 200 miliona doza vakcine, što je dovoljno za imunizaciju 100 miliona ljudi, biće podijeljeno ove godine, a ostatak u prvoj polovini naredne.

Južnokorejski profesor Jeuhan Jang izjavio je da bi donacija SAD bila prekretnica u borbi protiv COVID-19, ali da žali jer pomoć nije stigla ranije.

Jang je rekao i da ekstremno niske temperature koje su neophodne za Pfizer vakcine predstavljaju izazov za siromašnije zemlje sa slabim zdravstvenim sistemom, i pozvao američke zvaničnike i tu njujoršku farmaceutsku kompaniju da istraže mogućnosti ublažavanje uslova za čuvanje doza, javlja AP.

On je kazao da je kašnjenje pomoći iz SAD razumno, jer je i ta zemlja na početku vakcinacije imala problema sa nedostatkom doza.

Nejednaka raspodjela vakcina

Nejednaka raspodjela vakcina širom svijeta više je došla do izražaja, uz sve veću zabrinutost za nove sojeve korona virusa.

Još se čeka da SAD potvrde koje 92 siromašne zemlje će dobiti Pfizer vakcine.

Zbog nemogućnosti da dođu do vakcine i da postignu dogovore sa kompanijama kao što je Pfizer, brojne države su se okrenule kineskoj vakcini. Kina je izvezla 350 miliona vakcina u desetine zemalja, prema Ministarstvu spoljnih poslova u Pekingu.

Kina je obećala deset miliona vakcina za program COVAX, a njen proizvođač Sinopharm je prošle nedelje saopštio da je završio seriju vakcina koju će podijeliti kroz taj mehanizam.

Svjetska zdravstvena organizacija je prošlog mjeseca odobrila korištenje kineske Sinofarm vakcine.

Dok je kineska vakcina pod lupom zbog nedostatka transparetnosti u dijeljenju informacija o kliničkim testiranjima, mnoge zemlje su iz očaja uzele ono što je bilo dostupno i doze koje su lakše za čuvanje jer mogu da stoje i u običnim frižiderima.

XS
SM
MD
LG