Dostupni linkovi

Bela kuća: Bajden sa Putinom i o sajber napadima


Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) ispituje pretnje koje predstavljaju hakerski napadi i planira da na samitu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovara o tim pretnjama i prikrivanju hakera koji ih izvode, saopštila je Bela kuća u sredu, 2.juna.

„Očekujemo da će ovo biti jedno od pitanja o kojima će predsednik Bajden razgovarati sa predsednikom Putinom na samitu“, saopštila je portparolka Bele kuće Džen Psaki (Jen Psaki), prenosi Rojters.

Psaki je istakla i da američki predsednik smatra da Putin i ruska vlada moraju da preuzmu značajniju ulogu u zaustavljanju i sprečavanju sajber napada.

Najveća svetska kompanija za preradu mesa brazilska JBS SA našla se ove nedelje na meti hakera. Hakerski napad je prouzrokovao zastoj u proizvodnji u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Australiji, zbog čega su mnogi radnici bili prinuđeni da ostanu kod kuće.

Brazilska kompanija JBS SA je obavestila američku vladu da je hakerski zahtev da se plati otkup, kako bi kompanija ponovo uspostavila kontrolu nad svojim blokiranim elektronskim sistemom, uputila kriminalna organizacija najverovatnije iz Rusije, saopštila je Bela kuća.

Prvi sastanak Džoa Bajdena i Vladimira Putina trebao bi da se održi na zapadnoj obali Ženevskog jezera u sredu 16. juna i trebalo bi da doprinese obnovi i stabilizaciji međusobnih odnosa dve države koji su na najnižem nivou još od Hladnog rata.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG