Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH tokom pandemije podiglo četiri optužnice za terorizam


Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) je za vrijeme pandemije korona virusa intenzivno radilo na predmetima koji se odnose na kaznena djela ugrožavanje zdravlja i života građana, javne nabavke, kao i rad na pritvorskim predmetima i predmetima sa žurnim rokovima, saopšteno je nakon kolegija tužilaca svih odjela sa glavnom tužiteljicem Gordanom Tadić.

„U ovom periodu podignute su četiri optužnice za kaznena djela iz oblasti terorizma, kao i u predmetima koji su povezani sa ilegalnim migracijama i krijumčarenjem osoba, te drugim predmetima u kojima su zaprimana izvješća za vrijeme dežura tužitelja“, piše u saopštenju Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH pokrenulo je istragu protiv premijera Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Fadila Novalića, direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka i direktora firme „Srebrna malina“ Fikreta Hodžića zbog osnova sumnje da su počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela, zloupotrebu položaja, primanje nagrade za trgovinu utjecajem, pranje novca i krivotvorenje ili uništenje poslovnih dokumenata i trgovinskih knjiga.

Tužilaštvo vodi istragu o tome kako je Vlada FBiH, odnosno Federalna uprava Civilne zaštite preko firme "FH Srebrena malina" nabavila respiratore iz Kine u vrijednosti od 10,5 miliona maraka (5,25 miliona eura).

Odlukom Suda Bosne i Hercegovine osumnjičeni su, nakonšto je Tužilaštvo zatražilo da im se izrekne mjera jednomjesečnog pritvora, pušteni da se brane sa slobode, a tužiteljici Tadić i njenoj porodici upućene su prijetnje smrću.

Glavna tužiteljica informisala je tužioce na kolegiju da je na sjednici Doma Naroda Bosne i Hercegovine 28. maja odgovarala na pitanja delegata koji su nakon tog prihvatili Izvještaj o radu Tužilaštva BiH.

XS
SM
MD
LG