Dostupni linkovi

UN: U Siriji počinjeni ratni zločini, mogući i zločini protiv čovječnosti


Sirija
Sirija

U sirijskoj provinciji Idlib od kraja 2019. do polovine 2020. godine, u ofanzivi sirijskih snaga počinjeni su brojni ratni zločini, čak su i mogući zločini protiv čovječnosti, saopštio je UN u izvještaju.

"Bombardovane su škole u kojima je bilo djece, bombardovane su pijace na kojima je bilo ljudi, kao i bolnice sa pacijentima", izjavio je predsjednik Istražnog odbora UN-a za Siriju Sergio Pinheiro.

U izvještaju, koji se odnosi na period od 1. novembra 2019. do 30. aprila 2020. godine, navodi se da je bilo 52 napada koja su potvrđena na osnovu 330 razgovora, fotografija i videosnimaka.

Vlasti sirijskog predsjednika Bashara al-Assada uz podršku Rusije, pokrenule su u decembru 2019. godine ofanzivu u Idlibu, u rukama pobunjeničkih i militantnih grupa.

Deset godina rata u Siriji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:19 0:00

Početkom marta je uz dogovor Rusije i Turske proglašeno primirje, a tokom te ofanzive poginulo je više od 500 civila a oko milion ljudi je napustilo svoje domove.

Pinheiro je rekao da su tokom ofanzive prekršeni ratni zakoni i prava sirijskih civila i dodao da su vjerovatno sve strane u sukobu počinile ratne zločine.

Prema njegovim riječima, Assadove snage su gađale škole, pijace, zdravstvene ustanove, i kuće.

"To nas navodi na zaključak da su sirijske vladine snage sistematski gađale stanovništvo i navodile ih da bježe. Takav postupak se može označiti kao zločin protiv čovkečnosti", dodao je zvaničnik UN-a.

Sirijski film 'Za Samu', pismo majke kćerki
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Pinheiro je pozvao zaraćene strane na trajni prekid vatre, kao i na poštovanje nedavno usvojene rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a o primirju u svijetu kako bi se olakšala borba protiv korona virusa.

Pročitajte:

XS
SM
MD
LG