Dostupni linkovi

Eskobar poziva na onemogućavanje Rusije da 'spreči napredak Zapadnog Balkana'


Gabrijel Eskobar
Gabrijel Eskobar

Trebalo bi da udvostručimo napore za postizanje kompromisnog sporazuma između Kosova i Srbije i zaustavimo aktivnosti koje su pretnja stabilnosti i napretku u Bosni i Hercegovini, izjavio je američki zvaničnik Gabrijel Eskobar.

Izjava zamenika pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Sjedinjenih Američkih Država objavljena je 7. marta na sajtu ambasade SAD u Srbiji, povodom situacije u kojoj se Ukrajina nalazi usled vojnog napada Rusije.

Eskobar je poručio u izjavi da je narodima regiona dobro je poznato koliko je razoran ratni sukob.

"Ne smemo dozvoliti Rusiji da iskoristi rat koji je sama izabrala kako bi sprečila napredak zemalja Zapadnog Balkana. Rusija se ne rukovodi najboljim interesima ovih zemalja", saopštio je Eskobar, a prenela Ambasada SAD.

On je podsetio da su privrede država regiona povezane sa Evropom, da su najveći trgovinski partneri i investitori u Evropskoj uniji (EU), i ocenio da je budućnost zemalja regiona u EU. Dodao je da na Zapadnom Balkanu ima još mnogo posla na ekonomskoj integraciji, održivim kompromisima i trajnim rešenjima za nerešene granične sporove.

"Neka ova kriza posluži da se budućim generacijama na Zapadnom Balkanu obezbedi da žive u državama koje su u potpunosti integrisane u Evropsku uniju, u celovitoj, slobodnoj i mirnoj Evropi", naveo je Eskobar i dodao da SAD žele da budu partner u tome.

On je zaključio da će, kako je saopšteno, u borbi između demokratije i autokratije, između suvereniteta i pokornosti, Evropa i Zapadni Balkan izaći jači.

Srbija je 2. marta glasala za usvajanje rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje invazij Rusije na Ukrajinu.

Prethodno je Srbija podržala teritorijalni integritet Ukrajine i istovremeno odlučila da se ne pridruži sankcijama koje je Evropska unija uvela zvaničnoj Moskvi. Ostale zemlje Zapadnog Balkana uskladile su se sa sankcijama Evropske unije Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

'Rusija destablizujući faktor na Zapadnom Balkanu'

"Sjedinjene Države su i dalje apsolutno posvećene završetku procesa evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana. Neopravdan i bez povoda rat Rusije protiv Ukrajine jasno ukazuje na sve veću hitnost tog zadatka za Transatlantski savez", saopšteno je 7. marta iz američkog Stejt departmenta.

Na upit Glasa Amerike (VOA) o tome koliko su Sjedinjene Države zabrinute zbog mogućeg prelivanja krize na Balkan, te da li planiraju da budu akivnije u regionu da bi se suprostavile narativu Moskve, portparol Stejt departmenta ocenio je da je Rusija destablizujući faktor na Zapadnom Balkanu.

"Rusija je dugo vremena destabilizujuća snaga i izvor dezinformacija na Zapadnom Balkanu, na premijer, davanjem podrške pokušaju puča u Crnoj Gori 2016. godine i aktuelnim naporima da se podstiču tenzije u Bosni i Hercegovini", naveo je neimenovani portparol uz podsećanje da su organizacije za praćenje medija kritikovale ruske državne medije Raša tudej (RT) i Sputnjik zbog prenošenja obmanjujućih članaka i širenja dezinformacija, prenosi VOA.

XS
SM
MD
LG