Dostupni linkovi

Dodik njemačkoj ministarki rekao da u BiH nema secesionističkog pokreta


Predsjedništvo Bosne i Hercegovine primilo je minisarku spoljnih poslova SR Njemačke, Analenu Berbok, Sarajevo, 10. mart 2022.
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine primilo je minisarku spoljnih poslova SR Njemačke, Analenu Berbok, Sarajevo, 10. mart 2022.

Pojasnio sam njemačkoj ministarki da u Bosni i Hercegovini (BiH) nema pokreta vezanog za secesiju, rekao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH nakon sastanka Predsjedništva sa ministarkom spoljnih poslova Njemačke, Analenom Berbok (Annalena Baerbock).

On je istakao "da unutrašnja politička borba i traženje ustavne pozicije za Republiku Srpsku (RS) nije secesija i da ćemo se mi nastaviti boriti uporno za ustavnu poziciju RS i da od toga naravno nikada nećemo odustati".

Od njemačke ministarke spoljnih poslova tražio je "omekšanje" stavova zvaničnog Brisela, da bi BiH dobila kandidatski status za Evropsku uniju (EU).

"Moje je pitanje bilo da li postoji spremnost da se u vrijeme sukoba u Ukrajini omekša briselska administracija da BiH dobije kandidatski status", izjavio je Dodik.

Rekao je da postoji "značajan spin" koji govori o tome da je stanje u BiH nestabilno, što, smatra Dodik, nije tačno.

"Govorili smo o EUFOR-u, njegovoj ulozi u ovom svemu, koji ima podršku i njihove procjene o sigurnosti bi trebalo više uvažavati, a ne neke zabludne političke propagandne trice koje dolaze odavde, uglavnom iz Sarajeva", rekao je Dodik.

Istakao je i to da je rekao da se budućnost Evrope ne može graditi tako što će se razgrađivati neke pojedine države.

"Tako se ni BiH ne može graditi ako se ne poštuje ustavni položaj RS. Mislim da imamo saglasnost u tome da se pod pokroviteljstvom Njemačke napravi jedna potpuno neutralna pravna analiza o stanju bez političkih primjesa i pridodavanja želja. I da se jedna surova, pravna analiza napravi o tome šta je rađeno i kakva je situacija u BiH i da na bazi tog dokumenta možemo razgovarati", dodao je.

Dodik je ocijenio da je ministarka razumjela njegovu poruku, te da bi se to moglo očekivati u budućem vremenu

Ocjenjuje da Berbok nije prihvatila kao činjenicu tvrdnje njegovog kolege iz Predsjedništva, Željka Komšića, za koje Dodik tvrdi da nisu tačne, da se "50 odsto u BiH miješa Srbija i da ostalim upravlja Hrvatska".

Istakao je da nije bilo riječi ni o sankcijama njemu ni o sankcijama Rusiji.

Džaferović poručio da Njemačka želi pomoći BiH na putu ka EU

Njemačka želi pomoći da se prebrodi kriza i da se nastavi put Bosne i Hercegovine (BiH) ka Sjevernoatlantskom savezu (NATO) i Evropskoj uniji (EU), izjavio je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH nakon sastanka Predsjedništva sa njemačkom ministarkom spoljnih poslova, Analenom Berbok (Annalena Baerbock).

"Možemo očekivati snažniji angažman Njemačke u BiH i području zapadnog Balkana te cijelog šireg regiona. Njihov snažniji angažman trebao bi nam svima pomoći, a za to je potrebno normalno funkcionisanje institucija BiH", istakao je Džaferović u obraćanju novinarima u Sarajevu 10. marta.

On je naglasio da je potrebno osigurati normalno funkcionisanje institucija BiH, a jedini izlaz je u njihovom deblokiranju i zaustavljanju stalnih prijetnji teritorijalnom integritetu BiH.

Dodao je da zaključci Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) o prenosu nadležnosti sa državnog na entitetski nivo trebaju biti stavljeni van snage, te da treba omogućiti poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Njemačka ministarka u prvoj službenoj posjeti BiH

Berbok je doputovala sinoć u BiH u svoju prvu službenu posjetu nakon što je imenovana na ovu dužnost, a sa njom je doputovao i Manuel Sarazin, novoimenovani specijalni izaslanik Vlade Njemačke za zemlje zapadnog Balkana.

Šefica njemačke diplomatije se obratila novinarima nakon jutrošnjeg sastanka sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, kada je istakla da će Njemačka na zapadnom Balkanu biti prisutnija i u budućnosti, te da će podržati samo oni koji se zalažu za jačanje BiH, a ne one koji rade na njenoj destabilizaciji.

"Moramo da osiguramo mir u BiH, i moramo da se borimo sa onima koji ga ugrožavaju", istakla je tada Berbok.

Njemačka ministarka će se susresti i s članovima kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH, visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom (Christian Schmidt) te gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić i predstavnicima civilnog društva.

Šefica njemačke diplomacije boravi u svojoj prvoj posjeti BiH u jeku invazije Rusije na Ukrajinu, te upozorenja koja dolaze iz dijela međunarodne zajednice da bi se kriza mogla prenijeti i na Zapadni Balkan.

Osim BiH, Berbok i Sarazin će posjetiti još i Kosovo i Srbiju te Moldaviju.

XS
SM
MD
LG