Dostupni linkovi

OHR pozdravio jačanje rezervnih vojnih snaga EUFOR-a u BiH


Visoki predstavnik Christian Schmidt (desno) s komandantom EUFOR-a u BiH, generalmajorom Antonom Wesselyjem, 21. februara 2022.
Visoki predstavnik Christian Schmidt (desno) s komandantom EUFOR-a u BiH, generalmajorom Antonom Wesselyjem, 21. februara 2022.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pozdravio je odluku da se ojačaju privremene rezervne snage pri evropskoj vojnoj misiji EUFOR-a Althea u cijeloj BiH, čime se u značajnom obimu povećavaju kapaciteti i prisutnost EUFOR-a.

''Ova odluka naglašava opredijeljenost međunarodne zajednice za integritet i stabilnost države BiH i njenih institucija, koji se zasnivaju na Općem okvirnom sporazumu za mir. Ovoj državi je mjesto u Evropi. EUFOR Althea i visoki predstavnik odlučno će je pratiti na njenom putu ka evropskim integracijama'', saopćio je Schmidt.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojilo je 3. novembra 2021. jednoglasno s 15 glasova "za" rezoluciju kojom je produžen mandat vojne misije Evropske unije (EUFOR Althea) u Bosni i Hercegovini (BiH).

Evropska unija (EU) i Sjevernoatlantski savez (NATO), prema sporazumu iz 2003. godine, mogu u bilo kom trenutku u kratkom roku rasporediti dodatni broj vojnika u Bosni i Hercegovini u slučaju prijetnje sigurnosti ove zemlje.

Te vojne snage, prema rezolucijama Ujedinjenih nacija, imaju izvršni mandat koji podrazumijeva i upotrebu sile, posebno kako bi se obranile od napada ili prijetnje napadom.

Misija EUFOR Althea se na terenu provodi korištenjem sredstava i sposobnosti NATO-a, na temelju dogovora s NATO-om poznatim kao "Berlin Plus".

Prema ovom sporazumu, zemlje članice Evropske unije i NATO-a imaju i rezervne snage za Misiju EUFOR Althea i izvan granica Bosne i Hercegovine, a razmještene su širom Evrope (Over-the-Horizon Reserve Forces).

Te pričuvne snage "mogu se u bilo kom trenutku pozvati da se u kratkom roku rasporede kako bi povećale broj vojnika EUFOR-a u slučaju prijetnje sigurnom okruženju". Time se osigurava da EUFOR ima kapacitet da brzo intervenira u potpori agencijama za provođenje zakona u BiH.

U okviru EUFOR-ove Althea mirovne misije u BiH se trenutno nalazi 600 vojnika iz 19 država.

Sa početnog kapaciteta od 7.000 vojnika, a zbog pozitivnih promjena u sigurnosnoj situaciji, mandat je više puta smanjivan.

Ovo je ujedno i najduža vojna operacija pod okriljem zajedničke sigurnosne i odbrambene politike EU i jedina kopnena misija bloka koja ima izvršni mandat.

XS
SM
MD
LG