Dostupni linkovi

Beograd zadovoljan odlukom suda u Hagu


Ramuš Haradinaj u sudnici Haškog tribunala
Ramuš Haradinaj u sudnici Haškog tribunala
Na odluku o poništavanju oslobađajuće presude bivšem komandantu OVK Ramušu Haradinaju reagovao je i sam političko-državni vrh. Zadovoljstvo što će se Haradinaj i saradnici ponovo naći pred licem pravde izrazio je premijer Srbije Mirko Cvetković.

“Ja u principu ne volim da komentarišem bilo kakvu odluku bilo kog suda, uključujući i Haški, no, mogu da kažem generalno da mi je drago da se Sud ponaša u skladu sa činjenicama. Ja sam razumeo da je to oslobađanje bilo vezano ne za to da je on proglašen nevinim, već za to da nije bilo dovoljno dokaza koji bi ga teretili. Pretpostavljam da su sada pronađeni dodatni dokazi, ali ne znam detalje niti želim da komentarišem”
, izjavio je Cvetković.

Komentarišući za Radio Slobodna Evropa odluku Apelacionog veća Haškog tribunala, Bruno Vekarić, zamenik tužioca Srbije za ratne zločine rekao je da to velika pobeda Tužilaštva u Hagu u borbi za prava žrtava.

“Nezahvalno je komentarisati ovu odluku Veća, međutim, rekao bih da je ovo u procesno-pravnom smislu velika pobeda Sergea Brammertza i tužilaštva Tribunala na putu da se zadovolji i odbrani pravda za žrtve”,
kazao je Vekarić.
Bruno Vekarić, Foto: Vesna Anđić

Vekarić nije želeo dalje da komentariše odluku Haškog trubunala da se Haradinaju sudi ponovo po šet tačaka optužnice pošto, kako je kazao, ne želi svojim izjavama da vrši prtisak na sud u Hagu.

Odluka će pozitivno uticati na buduću saradnju Srbije sa Hagom


Odgovarajući na pitanje da li će Tužilastvo Srbije za ratne žločine Srbije biti uključeno u novi proces Haradinaju, Vekarić je kazao da je to tužilaštvo u svakom trenutku spremno da podrži predmet.

“Spremni smo, kao i do sada, da u skladu sa Zakonom o saradnji sa Haškim tribunalom i sa Statutom tog tribunala pomognemo našim kolegama u Hagu”,
izjavio je Vekarić.

Vekarić je podsetio na to da se i u srpskom sudu za ratne zločine protiv Haradinaja vodi postupak po tri predmeta.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim Tribunalom Rasim Ljajić ocenio je da je odluka o delimičnom ponavljanju suđenja bivšem premijeru Kosova Ramušu Haradinaju ispravna i da može pozitivno uticati na buduću saradnju Srbije sa sudom u Hagu.

"Ovo će biti prilika da se iznesu novi dokazi, ispitaju novi svedoci. Naš cilj nije da prejudiciramo odluku sudskog veća niti presudu protiv Ramuša Haradinaja, naš jedini cilj je da se ustanovi puna istina i zadovolji pravda. Utoliko je ova odluka značajna kako za sam Tribunal, tako i za našu buduću saradnju sa tim sudom",
kazao je Ljajić agenciji Beta.

Milorad Trifković, koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica zadovoljan je što će Haradinaj ponovo stati pred lice pravde.

“Drago mi je da će Haradinaju ponovo da se sudi. On je bio komandant UČK, tako da mora da snosi odgovornost. Ako nije direktno, odgovoran je po komandnoj odgovornosti”,
smatra Trifković.

****
Mogli bi vas interesovati i ovi tekstovi:
Haradinaj se već politički aktivirao
Poraz međunarodne pravde
Povratak Haradinaja
XS
SM
MD
LG