Dostupni linkovi

OEBS: Oslobađajuća presuda za ubistvo Ćuruvije otvara pitanja vladavine prava u Srbiji


Spomen ploča na mestu ubistva Slavka Ćuruvije u centru Beograda, 11. aprila 2018.
Spomen ploča na mestu ubistva Slavka Ćuruvije u centru Beograda, 11. aprila 2018.

Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) saopštila je 2. februara da odluka Apelacionog suda kojom su oslobođena četvorica bivših pripadnika Državne bezbednosti osuđena za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, "otvara ozbiljna pitanja u vezi vladavine prava" u Srbiji.

"Misija OEBS u Srbiji je obaveštena o presudi koju je Apelacioni sud u Beogradu objavio u predmetu za ubistvo Slavka Ćuruvije u kome su okrivljeni oslobođeni krivice", saopšteno je na zvaničnom profilu ove organizacije na društvenoj mreži X.

U objavi se navodi da presuda "značajno odstupa od prethodne dve prvostepene odluke suda i otvara ozbiljna pitanja u vezi vladavine prava".

"Šef Misije OEBS u Srbiji ambasador Jan Bratu podseća na obavezu koju je 57 država učesnica OEBS-a, uključujući i Srbiju, preuzelo potpisivanjem Odluke o bezbednosti novinara koju je Ministarski savet OEBS usvojio u Milanu 2018. godine", piše u objavi na mreži X.

Dodaje se da se ovom odlukom države učesnice pozivaju da "preduzmu delotvorne mere kako bi okončale nekažnjivost za zločine nad novinarima/kama", i sa žaljenjem konstatuje da nema pravde i odgovornosti za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije".

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je prvostepenu presudu i pravosnažno oslobodio Radomira Markovića optužbe za teško ubistvo u podstrekavanju, a Milana Radonjića, Miroslava Kuraka i Ratka Romića da su, kao saizvršioci, izvršili teško ubistvo.

Na sajtu suda je 2. februara objavljeno da "nema neposrednih i posrednih dokaza koji bi pouzdano potvrdili da su Marković, Radonjić, Kurak i Romić izvršioci ovog krivičnog dela".

Vlasnik lista "Dnevni telegraf" i nedeljnika "Evropljanin" Slavko Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine u prolazu ispred zgrade u kojoj je živeo.

Suđenje za ubistvo je počelo u junu 2015. sedamnaest godina od ubistva Ćuruvije.

Specijalni sud u Beogradu proglasio je 2019. krivim četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti za ubistvo, a sud je naveo da je neposredni izvršilac ubistva NN lice.

Tom presudom su na po 30 godina zatvora osuđeni šef Državne bezbednosti (DB) u vreme vlasti Slobodana Miloševića Radomir Marković i nekadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić.

Nekadašnji pripadnici DB-a Ratko Romić i Miroslav Kurak osuđeni su na po 20 godina.

Apelacioni sud je, međutim, tu presudu ukinuo u septembru 2020.

Odluku je, između ostalog, obrazložio time da je Specijalni sud presudom prekoračio optužbu i uvođenjem NN lica kao neposrednog izvršioca ubistva izmenio činjenično stanje opisano u optužnici.

U ponovljenom postupku Specijalni sud je u decembru 2021. doneo presudu kojom su ponovo Marković i Radonjić osuđeni na po 30 godina zatvora, dok su Romić i Kurak dobili po 20 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG