Dostupni linkovi

Grenell: Susret u Bijeloj kući prilika za povratak dijalogu Kosova i Srbije


Ričard Grenel, specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije
Ričard Grenel, specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije

Specijalni izaslanik Bijele kuće za mirovne pregovore Srbije i Kosova Richard Grenell u izjavi 18. juna, u vezi s predstojećim sastankom u Washingtonu s predstavnicima Kosova i Srbije, kazao je da to prilika Bijeloj kući da otvori vrata novom ekonomskom razvoju i ulaganjima.

"Sjedinjene Države nadaju se da će čelnici na Kosovu i u Srbiji iskoristiti ovu priliku za povratak dijalogu i započeti novu eru stabilnosti i prosperiteta. Ljudi ove regije ne zaslužuju ništa manje", navedeno je u izjavi specijalnog izaslanika Grenella, saopćila je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini.

Specijalni izaslanik predsjednika Sjedinjenih Država vijest o planiranom sastanku objavio je u ponedeljak (15. juni), navodeći da će se delegacije Srbije i Kosova sastati 27. juna u Beloj kući "radi razgovora o dijalogu".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu, 17. juna, da još ne zna šta će biti tema razgovora u Washingtonu, niti koji će biti sastav delegacije Beograda.

"Kada biste me pitali hoće li da se dogodi nešto što bi neki voleli da pišu, ja ne očekujem neke spektakularne stvari. Očekujem racionalan razgovor. To su moja očekivanja. Mala je Srbija da bi zapovedala Beloj kući, ali je dovoljno velika da kaže šta su njeni interesi koje mora da zaštiti", rekao je Vučić.

Grenell je u najavi sastanka kazao da, ako bilo koja strana bude nezadovoljna razgovorima 27. juna, "vratit će se na status kvo nakon što napuste Washington".

"Kao što stalno govorimo, moramo najprije ostvariti napredak u ekonomskom rastu. To je fokus. Radujem se ovim razgovorima", napisao je ranije Grenell.

Predsjednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) izjavio je da poziv Sjedinjenih Američkih Država Kosovu i Srbiji na sastanak 27. juna u Bijeloj kući u Vašingtonu povećava nadu, optimizam i uvjerenje da će taj proces biti uspješan.

U kabinetu predsjednika Kosova za Radio Slobodna Evropa (RSE) ranije je potvrđeno da će susretu u Washingtonu prisustvovati predsjednik Tači i premijer Avdullah Hoti.

XS
SM
MD
LG