Dostupni linkovi

Vučić: Od Lavrova zabrinjavajuće informacije po pitanju Kosova


Vučić zabrinut posle posete Lavrova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Vučić zabrinut posle posete Lavrova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa ministrom inostranih poslova Rusije, Sergejem Lavrovim u Beogradu da je od ruskog šefa diplomatije "dobio određene ocene koje su ga kao predsednika dodatno zabrinule a tiču se različitih planova ideja po pitanju rešavanja kosovske krize". Vučić ujedno nije precizirao o kakvim je informacijama reč.

"Ne želim nikoga da obmanjujem ili nešto skrivam od javnosti u Srbiji. Očigledno je da nas čeka izutetno težak period u kojem ćemo se suočiti sa velikom pritiscima da bi se ostvarili neki planovi koje mi zvanično a i nezvanično nismo dobili. Ali, na osnovu određenih ocena naših ruskih prijatelja čini mi se da ćemo morati biti izuzetno, izuzetno obazrivi i veoma pažljivi u praćenju svake ideje koja nam se bude predstavljala", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Vučić je rekao i da Srbija „neće priznati nezavisnost Kosova ili njeno članstvo u Ujedinjenim nacijama u zamenu za članstvo u Evropskoj uniji“.

Predsednik Srbije zahvalio se Lavrovu što, kako je rekao, Rusija pruža podršku Srbiji u očuvanju teriotirijalnog integriteta.

Lavrov: EU ima mandat da posreduje

Ministar Lavrov posle sastanka poručio je da EU ne sme "da se izoluje u rešavanju kosovskog problema" a da će Rusija "nastaviti da štiti interese Srbije u međunarodnim organizacijama".

Lavrov je podvukao da Rusija podržava sve pokušaje koji mogu da dovedu do uzajamnog rešavanja kosovskog problema uključujući i razgovor uz posredovanje Evropske unije ali na osnovu rezolucije 1244.

On je objasnio da problem Kosova ostaje nerešen a da EU, koja ima mandat Generalne skupstine UN, mora obaveze da "ispunjava pošteno i da se bori za realizaciju i onih rešenja koja su već bila postignuta". Lavrov je objasnio da tu konkretno misli na dogovor o formiranju zajednice srpskih opština.

"Mi ćemo podržavati bilo koje napore i inicijative koje će zaista pomoći Beogradu i Prištini da postignu uzajamno prihvatljivo rešenje. Smatramo i da ne sme da se forsira i takozvana definitivna realizacija i da se uklapa u nekakve veštačke rokove (rešenje, prim red.). Mi ćemo se složiti samo sa onom odlukom koja će odgovarati Srbima koji brane svoja prava i zakone", poručio je Lavrov.

Rusija pomogla tokom pandemije

Kada je reč o ekonomskoj saradnji dve države, Sergej Lavrov kaže da je ona izrazito dobra, da je robna razmena Rusije i Srbije u 2019. godini bila 2,5 milijarde dolara što je, kako tvrdi, rast od 22 odsto. Prema Vučićevim rečima, ova razmena nije zabeležila pad ni u prva četiri meseca 2020. godine tokom krize usled pandemije.

I Vučić i Lavrov istakli su i da su zadovoljni načinom na koji su dve države sarađivale tokom pandemijske krize. Predsednik Srbije i sada je ponudio pomoć Rusiji u tom pogledu, dok je Lavrov podsetio na pomoć koja je Srbiji stigla iz Rusije.

"Dali smo visoku ocenu toj saradnji. Kao što znate ovde su radili predstavnici Ministarstva odbrane Rusije. Mesec i po dana oni su ovde obavljali neophodnu dezinfekciju u oko 40 naselja na 170 objekata i mi cenimo što nama naši srpski prijatelji uzajamno vraćaju", rekao je Lavrov.

Dačić sa Lavrovim: Mi biramo s kim ćemo da sarađujemo i ko će biti naši prijatelji

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, rekao je nakon susreta sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem, da Rusija i dalje podržava Srbiju u "zakonitim pravima povodom Kosova."

"Osnovnu ulogu treba da ima Rezolucija SB UN 1244 koja je potpuno očuvala svoju aktulenost", poručio je Lavrov.

On je preneo da Rusija podržava Srbiji u izgradnji konstruktivnih onosa u regionu.

Dačić je rekao da je Srbija čvrsto opredeljena za dalji razvoj političkih odnosa sa Ruskom federacijom i zahvalio Rusiji na doslednoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

"I našim naporima da pitanje Kosova rešimo mirnim i diplomatskim sredstvima, putem dijaloga, bez ucena i favorizovanja jedne od strana naročito kada je reč o zapadnim partnerima", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je Lavrov veliki prijatelj koji je vodio računa o interesima Srbije.

"Pored predsednika (Vladimira) Putina jedan je od najzaslužnijih koji su bili glavni oslonac Srbije u zaštiti naših državnih i nacionalnih interesa", naveo je Dačić.

Takođe je poručio da Rusija uvek može da računa na Srbiju i da Srbija podržava Rusiju u međunarodnim organizacijama i institucijama.

Na pitanje ruskih novinara kako procenjuje pritisak sa Zapada zbog jačanja ekonomskih i političkih odnosa sa Moskvom i Pekingom, te da li taj "rastući pritisak" može uticati na spoljnu politiku Srbije nakon izbora, Dačić je odgovorio da Srbija sama odlučuje s kim sarađuje.

"S kim ćemo mi da sarađujemo i ko će biti naši prijatelji, to je nešto što mi biramo. Niko nama to ne može da nameće. Mi imamo dobre političke odnose i sa Kinom i sa Rusijom, ali ja smatram da mi imamo mnogo slabije ekonomske odnose od politčkih, i da naša saradnja treba da bude još veća a da mnogo veću ekonomsku saradnju imaju te zapadne zemlje koje nas zbog toga napadaju", odgvoorio ej Dačić.

Lavrov je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da u Beogradu nije predavao informacije nego da je sa sagovornicima razmenio ocene o događajima koji "zabrinjavaju obe strane".

Lavrovu od Dačića gitara

Dačić je ocenio da to što je Srbija prva država koju Lavrov posećuje nakon događaja izazvanih pandemijom korona virusa ima i simbolički značaj.

Dačić je svom gostu, povodom 70. rođendana predao na poklon gitaru od, kako je rekao, specijalnog drveta. Zauzvrat je Lavrov njemu poklonio mikrofon.

Šefovi diplomatije u četvrtak poslepodne otići će i na Groblje oslobodilaca Beograda gde će položiti vence na memorijalni kompleks Oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u zvaničnoj je poseti Beogradu. Njega je oko 10.45 časova na Aerodromu "Nikola Tesla" sačekao ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić.

Tokom zvanične posete Srbiji, Lavrov se sastaje i sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem sa kojim će potpisati Sporazum o saradnji Vlada Srbije i Rusije u borbi protiv terorizma. Prema najavama, u Beogradu je predviđen i sastanak sa srpskim članom predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Miloradom Dodikom koji je nešto ranije jutros takođe razgovarao sa Aleksandrom Vučićem.

'Moskva ima razloga da bude zabrinuta'

Poseta Sergeja Lavrova Beogradu, dolazi dva dana pred opšte izbore u Srbiji i manje od 12 sati uoči predizborne tišine.

Spoljnopolitički novinar i analitičar Boško Jakšić u razgovoru za RSE ocenjuje da je bilo očekivano da će Kosovo biti glavna tema razgovora sa Lavrovim, iako je, podseća on, ova poseta najavljena pre nego što je specijalni izaslanik predsednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za pregovore Beograda i Prištine, Ričard Grenel, zakazao sastanak predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u Beloj kući, 27. juna.

Jakšić veruje da „Rusija ima razloga da bude zabrinuta“ i ocenjuje da u Moskvi sigurno „pažljivo prate ubrzanje događaja oko Kosova i angažman SAD“.

„Približavanje svakom rešenju moglo bi da naruši zamrznuti konflikt a zamrznuti konflikt je suštinski u najvećem ruskom interesu - da ostane kao poluga produženog uticaja, pre svega na Srbiju. Rusi su sigurno zabrinuti ukoliko se kreće ka nekom rešenju jer onda bi da vide da li će biti istisnuti i u kojoj meri“, objašnjava Jakšić.

Uloga Rusije u izbornim aktivnostima Srbije

Srpsko-ruski susreti na najvišem nivou redovni su uoči i nakon bilo kog izbornog ciklusa u Srbiji od 2012. godine do danas.

U maju 2012. godine, novoizabrani predsednik Srbije i tada predsednik Srpske napredne stranke (SNS), Tomislav Nikolić, otputovao je u Moskvu 20 dana nakon što je na izborima pobedio dotadašnjeg predsednika Borisa Tadića.

Na poslednjim, predsedničkim izborima u Srbiji, 2017. godine, predsednički kandidat i lider naprednjaka Aleksandar Vučić otputovao je u Moskvu šest dana uoči glasanja kako bi razgovarao sa Vladimirom Putinom.

Slično je bilo i tokom vanrednih parlamentarnih 2016. godine.

Izbori 2020. - I Lavrov i Putin

Današnja poseta Lavrova Beogradu nije jedina najavljena diplomatska aktivnost u ovom izbornom periodu 2020. Već 24. juna, tri dana nakon izbora, Aleksandar Vučić odlazi u Moskvu na poziv predsednika Rusije Vladimira Putina gde će prisustvovati Paradi pobede u Drugom svetskom ratu.

Obeležavanje 75. godišnjice Dana pobede ove godine, inače, pomereno je sa 9. maja na kraj juna usled pandemije.

Kako je saopšteno iz Vučićevog kabineta nakon telefonskog razgovora dvojice predsednika, Putin je poručio da će Rusija podržati Srbiju kada je reč o Kosovu i da je, kako je navedeno, „jasno da nijedna odluka ne može biti doneta bez Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija“.

Tema sa Rusima i novi sastav vlade

Za Rusiju postoje i druge interesne teme, smatra Boško Jakšić. On veruje da je na dnevnom redu razgovora sigurno bila i tema o budućem sastavu Vlade Srbije.

„Ako se setimo vremena kada je Vučić postajao premijer (2016. godine, prim red.) da je odmah posle toga otišao u Moskvu i tamo dobio javno saopštenu rečenicu da Rusija očekuje da u Vladi budu oni koji će štititi i braniti ruske interese što je jedna izjava komandno direktivnog karaktera“, podseća Jakšić i zaključuje:

SPS regrutna baza rusofila u srpskoj vladi: Boško Jakšić
SPS regrutna baza rusofila u srpskoj vladi: Boško Jakšić

„Očigledno je da Rusija i ovoga puta, imajući u vidu najavljenu rekonstrukciju Vlade, hoće da potvrdi i prenese poruku da zadrži kontinuitet svog interesa oličen i u nekim članovima Vlade za koje su oni zainteresovani kao poznate proruski orijentisane političare“, objašnjava Jakšić.

On tu pre svega misli na kadrove Socijalističke partije Srbije za koju se, smatra, može reći da su „regrutna baza rusofila u srpskoj vladi“.

Imidž Rusije i popularnost Kine u Srbiji

Politikolog Vuk Velebit u razgovoru za RSE ukazuje na to da je u poslednje vreme došlo do svojevrsnog obrta u raspoloženju javnog mnjenja u Srbiji.

„Kina je nekako isplivala na prvo mesto i zbog pomoći (tokom pandemije, prim. red.) i zbog cele pažnje koju je dobila u našoj javnosti. Tako da je zanimljivo na koji način vlast zapravo kreira narativ koji doprinosi tome da jednog dana imamo da je Rusija naš najveći prijatelj a onda preko noći nije. Onda to postaje Kina. Tako da mislim da je sa ruske strane gledišta ova poseta značajnija od nekih prethodnih“, smatra Velebit.

Promena i u imidžu Srbije u Rusiji

Vuk Velebit smatra da odnosi Rusije i Srbije nisu toliko dobri kako se to predstavlja u javnosti.

„O tome najbolje govori činjenica na koji način ruski mediji izveštavaju nakon posete ruskih zvaničnika Beogradu ili srpskih zvaničnika Moskvi. Dakle, ruski mediji su poslednje dve godine dosta kritični prema predsedniku Vučiću i često za njega govore da je on zapadni čovek“, kaže Velebit.

Šta prenose mediji u Rusiji?

Uoči Lavrovljevog dolaska u Beograd, o poseti su pisali samo prorežimski i državni mediji u Rusiji. Same informacije u vezi sa posetom, uglavnom su čisto informativne i prenose informacije iz srpskih medija.

Tako agencija Tas (Tass) navodi da će Lavrov tokom dvodnevne posete razgovarati sa predsednikom Srbije i da se očekuje da će, pored bilateralnih odnosa, teme razgovora biti prilike na Balkanu i izazovi Evrope. Tas navodi da Lavrov u Srbiju odlazi nakon što će se prethodno u Ljubljani sastati sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom.

RIA novosti podsećaju da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovati Paradi pobede u Moskvi krajem juna na poziv Putina. Za posetu ruskog šefa diplomatije Srbiji, RIA citira izjavu Aleksandra Vučića koji je najavio da će tokom posete Lavrova biti reči o ekonomskoj saradnji Srbije i Rusije kao i o prilikama na Balkanu.

Poslednja poseta ruskih zvaničnika Srbiji bila 17. februara ove godine kada je u Beograd doputovao ministar odbrane Sergej Šojgu. Tokom te posete, Šojgu je razgovarao sa ministrom odbrane Aleksandom Vulinom a na radnom doručku i sa Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Vučić pre mesec dana najavio da se Srbija već priprema za ranije najavljenu posetu Vladimira Putina planiranu za oktobar, kada se obeležava godišnjica oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Ova poseta za sada još nema definitivnu potvrdu, budući da je pandemija korona virusa inače pomerala planove diplomatskih aktivnosti.

* Saradnja na tekstu Alina Zhetigenova i Ljudmila Cvetković

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG