Dostupni linkovi

Barnije: Ozbiljne razlike između Lonodna i Brisela


Evropski pregovarač Mišel Barnije
Evropski pregovarač Mišel Barnije

Postoje "mnoge i veoma ozbiljne razlike" sa Britancima o budućim odnosima između Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva, ali se i dalje nadam da možemo postići dobar dogovor, kaže evropski pregovarač Mišel Barnije nakon prve rudne razgovora.

“Dogovorili smo se sa Velikom Britanijom da nađemo način da sprečimo posledice po trgovinu ili uslove nelojalne konkurencije. Britanci tvrde da imaju visoke ambicije, ali ništa od toga ne žele da pretoče u zajednički obavezujući sporazum”, upozorava evropski pregovarač.

Dodaje i da Brisel neće popustiti pred zahtevom Lonodna da Sud pravde EU ne igra ulogu u primeni i interpretaciji budućeg sporazuma.

Kamen spoticanja u pregovorima je i oblast ribolova.

“Dogovor posle Bregzita treba da uključi uravnoteženo rešenje o ribolovu i neizvodljiv je britanski predlog da se svake godine pregovara o zonama za ribolov”, kaže Barnije.

Dodaje i da London zahteva niz pojedinačnih dogovora, dok EU želi jedan sveobuhvatni sporazum.

“EU će nastaviti da budno motri primenu sporazuma, pogotovo kada je u pitanju irske granice”, tvrdi Barnije.

London je odbio da pregovara o sporazumu o spoljnoj politici i odbrani.

Sledeća runda pregovora biće održana od 18. do 20. marta u Londonu. Sporazum bi trebalo da bude postignut do kraja godine, kada se završava prelazni period za Veliku Britaniju posle razlaza sa EU 31. januara.

Neuspeh pregovora mogao bi da ima potencijalno katastrofalne posledice za britansku ekonomiju, a bio bi štetan i za EU.

XS
SM
MD
LG