Dostupni linkovi

Pariz upozorava London na gorke trgovinske pregovore s EU


Jean-Yves Le Drian
Jean-Yves Le Drian

Francuska je upozorila Veliku Britaniju da očekuje potresnu bitku s Evropskom unijom (EU) u trgovinskim pregovorima nakon Brexita.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian predvidio je da će se dvije strane "razdvojiti", dok teže u pregovorima.

On je takođe rekao da bi bilo teško da Velika Britanija postigne svoj cilj dogovora o slobodnoj trgovini do kraja 2020. godine.

Vlada Velike Britanije rekla je da želi dogovor koji je zasnovan na "prijateljskoj saradnji između suverenih jednakosti".

Velika Britanija je formalno napustila EU prije dvije sedmice, ali još uvijek trguje kao članica u prijelaznom roku koji završava 31. decembra.

Govoreći na sigurnosnoj konferenciji u Minhenu 16. februara, Le Drian je rekao da su dvije strane daleko u raznim pitanjima.

"Mislim da ćemo u vezi s trgovinskim pitanjima i mehanizmom budućih odnosa, koji ćemo započeti, razdvojiti jedno drugo. Ali to je dio pregovora, svako će braniti svoje interese", kazao je francuski šef diplomatije.

Le Drian, bliski saveznik francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, najnoviji je visoki funkcioner EU koji upozorava da će pregovori biti teški.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i glavni pregovarač Michel Barnier sumnjali su u cilj britanskog premijera Borisa Johnsona da postigne sveobuhvatan dogovor do kraja godine.

Pročitajte:

XS
SM
MD
LG