Dostupni linkovi

Džonson: Neće biti nelojalne konkurencije


Boris Džonson, premijer Velike Britanije
Boris Džonson, premijer Velike Britanije

Velika Britanija neće sprovoditi nikakvu "nelojalnu konkurenciju" prema Evropskoj uniji o čemu strahuju Evropljani poslije Bregzita, rekao je u ponedjeljak britanski premijer Boris Džonson izlažući svoju viziju budućih odnosa sa evropskom dvadesetsedmoricom.

"Nećemo se upuštati ni u kakav damping, bilo da je trgovinski, ekonomski ili ekološki", kao što strahuje Brisel, rekao je Džonson obavezujući sa da neće podrivati evropske standarde, u govoru u kojem je izložio ključne tačke stava njegove zemlje u pregovorima sa EU o budućim odnosima posle Bregzita.

Istovremeno, on je rekao da se Britanija neće usklađivati sa evropskim propisima kao cijenom za slobodnu trgovinu.

"Da li ćemo insistirati na tome da EU čini isto kao i mi kao cijena za slobodnu trgovinu, naravno da nećemo. Ne vidim razloga da se na to obavezujemo sporazumom sa EU. Vratićemo pun suverenitet nad našim granicama, imigraciji, konkurenciji, propisima o subvencijama, snabdijevanju, zaštiti podataka", rekao je Džonson.

On je takodje rekao da saradnja sa Evropljanima po pitanju odbrane i spoljne politike ne zahtjeva obavezno da se to stavi u ugovor.

EU je danas objavila da je spremna da dogovori sa Velikom Britanijom "vrlo ambiciozan trgovinski sporazum" ali je i upozorila London da je protiv svakog pokušaja nelojalne konkurencije.

Tim sporazumom bi se, kako predlaže EU, eliminisale sve carine i kvote na robu razmenjenu sa zemljama Unije, što EU do sada nikad nije predložio svojim partnerima, rekao je glavni evropski pregovarač za Bregzit Mišel Barnije.

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je ipak upozorila da će nivo britanskog pristupa evropskom jedinstvenom tržištu zavisiti od britanskog uskladjivanja sa propisima Unije.

Britanije je u petak izašla iz EU posle 47 godina, kao prva zemlja koja napušta Uniju. Dve strane imaju do kraja godine da usaglase nove odnose, na planu trgovine, ali takodje bezbednost, ribarstva.

XS
SM
MD
LG