Dostupni linkovi

Barnije o Bregzitu: Uvođenje carina i poreza ukoliko ne bude sporazuma


Putokaz za carinu u Sjevernoj Irskoj, novu granicu EU i Velike Britanije
Putokaz za carinu u Sjevernoj Irskoj, novu granicu EU i Velike Britanije

Poslovanje Evropske unije (EU) i Velike Britanije neće ostati u dosadašnjem obliku nakon isteka perioda tranzicije, a carine i porez biće odmah uvedeni na sve britanske proizvode ukoliko strane ne postignu trgovinski sporazum, izjavio je glavni pregovarač EU za Bregzit (Brexit), Mišel Barnije (Michel Barnier).

On je u obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu rekao da će otvaranje tržišta EU, pristup podacima i ekvivalentnost finansijskih usluga biti proporcionalni obećanjima koja su data radi poštovanja jednakih uslova, regulatorne koherentnosti, zaštite građana i finansijske stabilnosti.

Barnije je upozorio da Velika Britanija ne treba da živi u iluziji da će finansijske usluge Grada Londona imati povlašten pristup, javio je AP.

"Ne može biti uobičajeno poslovanje, biće promjena u svakom domenu. Pregovori će biti veoma teški. Predlažem da budemo spremni na sve opcije, uključujući opciju bez postignutog osnovnog sporazuma prije 31. decembra", istakao je Barnije.

Velika Britanija istupila je iz EU 31. januara, ali će nastaviti da poštuje pravila Unije tokom perioda tranzicije koji će trajati do kraja godine.

EU i Velika Britanija pokušaće da do kraja godine postignu sporazum o slobodnoj trgovini, kao i sporazume u drugim područjima, kao što je saradnja na polju bezbjednosti.

Pročitajte i pogledajte:

Britanija izašla iz Evropske unije, jedni slavili, drugi tugovali
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

XS
SM
MD
LG