Dostupni linkovi

U Banjoj Luci uhapšeno više osumnjičenih za organizirani kriminal


Policijski službenici MUP-a RS tokom akcije "Storage 2", 8. decembar 2021.
Policijski službenici MUP-a RS tokom akcije "Storage 2", 8. decembar 2021.

Nekoliko osoba osumnjičenih za organizirani kriminal uhapšeno je na području Banje Luke, u utorak, 5. aprila.

Osumnjičeni se mogu dovesti u vezu i sa naručiocima i odgovornima za ubistvo načelnika Kriminalističke policije u Prijedoru Radenka Bašića, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor Radenko Bašić ubijen je 21. marta, pucnjem iz vatrenog oružja, na putu za posao u prijedorskom naselju Pećani. Nakon ubistva, uhapšeno je nekoliko osoba.

Akciju na području Banje Luke u utorak su proveli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) entiteta Republika Srpska, po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH), u okviru predmeta kodnih naziva "Transporter" i "Storage".

Radi se o osumnjičenima za više teških kaznenih djela, među kojima je trgovina kokainom, kao i sudjelovanje u naručenom ubistvu jedne osobe na području Banje Luke.

Ubistvo je izvršeno je na način organiziranih egzekucija između pripadnika grupa organiziranog kriminala, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Uz visoke mjere osiguranja, osumnjičeni će u naredna 24 sata biti predani postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i donijeti oduku o daljim aktivnostima.

Akcija kodnog naziva "Transporter", pokrenuta je u jesen 2021. godine, a realizira se s partnerskim tužilačkim i policijskim institucijama u BiH, regionu i inostranstvu.

Usmjerena je na kazneno procesuiranje više osoba, osumnjičenih za organizirani kriminal, povezan s više teških kaznenih djela, uključujući ubistva, krijumčarenje velikih količina droge, pranje novca i druga kaznena djela, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

MUP RS-a je početkom decembra 2021. proveo akciju ''Storage 2'' u kojoj je uhapšeno 19 osoba na području Banje Luke, Gradiške, Bijeljine, Doboja i Novog Grada osumnjičenih za trgovinu drogom, oružjem i vojnom opremom, kao i krijumčarenje ljudi na osnovu naredbi Suda BiH.

Više od 300 kilograma marihuane zaplijenjeno je sredinom novembra 2021. u okviru operativne akcije ''Transporter''. Među devet uhapšenih tada je bio i jedan inspektor MUP-a RS, kao i bivši savjetnik u Ministarstvu sigurnosti BiH Bojan Cvijetić.

XS
SM
MD
LG