Dostupni linkovi

Uhapšeno 19 osoba u BiH zbog sumnje na neovlašteni promet droge i oružja


Policijski službenici MUP-a RS tokom akcije "Storidž 2", 8. decembar 2021.
Policijski službenici MUP-a RS tokom akcije "Storidž 2", 8. decembar 2021.

Uhapšeno je 19 osoba na području Banjaluke, Gradiške, Bijeljine, Doboja i Novog Grada u Bosni i Hercegovini (BiH) osumnjičenih za neovlašteni promet opojnih droga, oružja i vojne opreme, kao i krijumčarenje ljudi, saopšteno je u srijedu 8. decembra iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

Operativnu akciju “Storidž 2” protiv organizovanog kriminala, koja je još u toku, u gradovima na sjeveru BiH sprovode policijski službenici MUP-a RS u saradnji sa službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Pretresi se vrše na osnovu naredbi Suda BiH na više od 50 lokacija “s ciljem lišenja slobode većeg broja lica zbog postojanja osnova sumnje da su u prethodnom periodu izvršili navedena krivična djela”, zaključuje se u saopštenju.

“Istraga se odnosi na krivična djela organizovanog kriminala i neovlaštenog prometa opojnih droga, sa međunarodnim elementima, povezanih sa drugim krivičnim djelima, a u predmetu je ostvarena saradnja sa strukturama Europola i EU”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

“Organizovana kriminalna grupa sumnjiči se da je duži vremenski period vršila međunarodno krijumčarenje opojnih droga i oružja na način da su pripadnici grupe djelovali u više zemalja i komunicirali zaštićenim aplikacijama, a opojna droga je najčešće krijumčarena iz Albanije i Crne Gore u BiH, a nakon toga krijumčarena dalje prema zemljama EU u Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Njemačku”, kažu iz Tužilaštva.

Iz Tužilaštva dodaju da je akcija rezultat dugotrajne istrage njih i partnerskih policijskih agencija i institucija za provođenje zakona iz BiH, zemalja regiona i EU, a sa ciljem da se otkriju i procesuiraju pripadnici organizovanih grupa narko-kriminala koje djeluju na području Banje Luke, Gradiške i drugih gradova u BiH.

XS
SM
MD
LG