Dostupni linkovi

Lukač tvrdi da su postojale informacije o ugroženoj sigurnosti policajca iz Prijedora


Ministar unutrašnjih poslova entiteta Republika Srpska (RS) Dragan Lukač
Ministar unutrašnjih poslova entiteta Republika Srpska (RS) Dragan Lukač

Ministar unutrašnjih poslova entiteta Republika Srpska (RS) Dragan Lukač izjavio je u ponedjeljak, 28. marta, da Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) nije obavijestila MUP RS da je ugrožena sigurnost načelnika Sektora kriminalističke policije u Prijedoru Radenka Bašića.

Lukač je novinarima rekao da je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) imala određena saznanja o tome da "Dalibor Railić traži nekoga da ubije policajca za novac".

Policajac Radenko Bašić ubijen je 21. marta u prijedorskom naselju Pećani. Osumnjičeni za ovo ubistvo je Aleksandar Miljatović, dok je, kao organizator i naručilac, osumnjičen Dalibor Railić. Obojica su uhapšeni.

Lukač je kazao da su postojale određene informacije "koje su bile u opticaju" da je SIPA u uredu u Mostaru imala doušnika, koji je donio informacije da može da dođe do "ugrožavanja policijskog inspektora". U toj informaciji je, kako je rekao, spominjano ime Railića.

"Pominjao se kao neko ko traži mogućeg izvršioca da ubije policajca za novac. Ne znam zašto nam nije dostavljena ta informacija na vrijeme, a mogla je da nam pomogne da preduzmemo konkretne korake i možda spriječimo ubistvo", kazao je.

Lukač je naveo da je potrebno provesti istragu, ističući da je "direktor SIPA-e Darko Ćulum već pokrenuo određen unutrašnji postupak kako bi se utvrdilo informacija nije došla do MUP-a RS".

Iz OSA-e i SIPA-e za sada nisu reagirali na izjave ministra unutrašnjih poslova RS.

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) odredio je 25. marta jednomjesečni pritvor za Dailbora Railića, koji je pod istragom kao mogući učesnik u ubistvu načelnika Sektora kriminalističke policije Prijedor Radenka Bašića.

Railić je osumnjičen za organizirani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom opojnim drogama, te oružjem i vojnom opremom, ali i krijumčarenjem ljudi i teškom krađom.

Iz Tužilaštva BiH je ranije navedeno da se on "dovodi u vezu sa organizovanom kriminalnom grupom koja je djelovala na području Gradiške i drugih gradova u BiH".

Osumnjičenog su Tužilaštvu BiH predali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova entiteta Republika Srpska.

Radenko Bašić, načelnik Službe kriminalističke policije u Prijedoru, na sjeverozapadu BiH, ubijen je u ponedjeljak, 21. marta, u jutarnjim časovima, pucnjem iz vatrenog oružja na putu za posao u prijedorskom naselju Pećani.

Imao je 29 godina staža u policiji, a ubijen je godinu dana prije odlaska u penziju.

XS
SM
MD
LG