Dostupni linkovi

MUP RS: Zaplijenjeno 303 kg skanka, uhapšeni u akciji 'Transporter' u Tužilaštvu BiH


Više od 300 kilograma skanka pronađenih u okviru operativne akcije „Transporter“
Više od 300 kilograma skanka pronađenih u okviru operativne akcije „Transporter“

Više od 300 kilograma skanka pronađeno je u okviru operativne akcije „Transporter“, koju, po naredbama Suda Bosne i Hercegovine (BiH) i Tužilaštva BiH, provode Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republike Srpske (MUP RS), saopšteno je iz MUP-a RS u srijedu, 17. novembra.

U saopštenju se dodaje i da je osam od devet lica uhapšenih u akciji sprovedeno u srijedu u jutarnjim časovima u Tužilaštvo BiH, te da se za jednim licem još traga.

Za šest osoba, lišenih slobode u akciji „Transporter“, biće upućen prijedlog Sudu BiH za određivanje mjere pritvora, saopšteno je iz Tužilaštva BiH u srijedu, 17. novembra.

„Osumnjičeni koji su lišeni slobode pod istragom su i terete se da su duži vremenski period, vršili međunarodno krijumčarenje i neovlašten promet opojnih droga, kako sa područja zapadnog Balkana prema zemljama Evropske unije (EU), tako i sa područja zemalja EU prema BiH i zemljama regiona“, navode u Tužilaštvu BiH.

Dodaje se i da, prema prikupljenim dokazima, „osumnjičeni su povezani sa organizovanim kriminalnim grupama koje djeluju u zemljama regiona, narušavajući sigurnost građana i vladavinu prava“.

U Tužilaštvu navode da će mjere pritvora biti predložene zbog opasnosti od bjekstva, te opasnosti da bi mogli ometati istragu prikrivanjem dokaza ili uticanjem na svjedoke. Dodaje se da bi boravkom na slobodi mogli i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

U saopštenju se ističe da se Tužilaštvo BiH zahvaljuje Europolu, na saradnji u ovoj složenoj operaciji, kao i partnerskim policijskim i pravosudnim institucijama u zemljama regiona i policijskim agencijama koje su realizovale akciju na području oba entiteta u BiH.

U MUP-u RS ističu i da su privremeno oduzeli i više skupocjenih putničkih vozila.

Devet osoba uhapšeno je u policijskoj akciji na više lokacija u BiH u utorak, 16. novembra.

Među uhapšenima su jedan inspektor MUP-a RS, kao i bivši savjetnik u Savjetu ministara BiH, Bojan Cvijetić.

Hapšenja je potvrdio Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska.

"On (inspektor) je u ranijem periodu bio suspendovan. Ovo što je još gore, prema nekim informacijama koje imamo, sigurno neće biti jedini i biće ih u narednom periodu još. Ali, kao što bi naš narod rekao, mi smo krenuli da čistimo smeće ispred svog praga", rekao je Lukač novinarima u Banjaluci, 16. novembra.

Tokom akcije, izvršeni su pretresi na 20 lokacija, a uhapšenima se, prema navodima MUP-a RS, na teret stavlja organizovani kriminal, u vezi sa neovlaštenom proizvodnjom i prometom droga.

Pretresima su obuhvaćene osobe i objekti u Federaciji BiH (jedan od dva entiteta u BiH), a u akciji učestvuju i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i MUP-ova Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona.

Tokom akcije angažovani su i policijski službenici Uprave kriminalističke policije MUP-a RS, Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije, te policijskih uprava Banja Luka, Prijedor, Gradiška i Istočno Sarajevo.

Akcija se provodi po naredbama Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH.

XS
SM
MD
LG