Dostupni linkovi

Delta soj širi se Azijom, ubrzana vakcinacija na djelu


Prizor iz Sydneya, Australija (23. juni 2021.)
Prizor iz Sydneya, Australija (23. juni 2021.)

Izuzetno zarazan delta soj korona virusa širi se Azijom, dok Australija i Južna Koreja bilježe rekordan broj novozaraženih, što je neke zemlje natjeralo da pooštre epidemiološke mjere i ubrzaju vakcinaciju.

Ovaj soj, koji je prvi put otkriven u Indiji u decembru 2020. godine, proširio se na oko 100 zemalja, a Svjetska zdravstvena organizacija je nedavno upozorila da bi uskoro mogao postati dominantni oblik virusa. On je takođe doveo do porasta broja zaraženih u Japanu, bacajući sjenku na ovogodišnje Olimpijske igre.

Novi Južni Wales, australska najmnogoljudnija država, izvijestio je 2. jula o najvećem dnevnom porastu broja inficiranih korona virusom u ovoj godini. Ukupni broj zaraženih tamo premašio je 200, a većinu je uzrokovao delta soj.

Pet stvari koje treba da znate o delta soju korona virusa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Sydney, u kojem živi petina od 25 miliona stanovništva zemlje, na pola je puta od dvonedjeljne blokade za suzbijanje izbijanja epidemije, što je uznemirilo vlasti usred sporog procesa vakcinisanja u zemlji.

"Mislim da će vakcina sigurno smanjiti bolest, zasigurno će smanjiti i hospitalizaciju. Ali sigurno ćemo imati virus koji kruži zajednicom za one ljude koji nisu vakcinisani", rekla je profesorica Jill Carr, virologinja s College of Medicina Univerziteta Flinders.

Australija se, kao i nekoliko drugih azijskih zemalja, bori sa vakcinacijom jer su početni uspjesi u suzbijanju pandemije doveli do pojave sumnje u vakcinu, a proizvođači usporili dostavu cjepiva.

Australija je u potpunosti vakcinisala samo šest posto svog stanovništva, dok je Japan cijepio 12%.

Japan je 30. juna izvijestio da delta soj sada čini gotovo trećinu svih slučajeva u istočnom dijelu zemlje, uključujući Tokio, a koji bi mogao porasti na 50% do sredine jula.

Tokio i tri susjedne prefekture su među područjima pod "kvazi" vanrednim stanjem koje bi trebale trajati do 11. jula, a nedavni porast broja zaraženih znači da bi ograničenja mogla potrajati još neko vrijeme, rekli su vladini izvori za Reuters.

Guverner Tokija Yuriko Koike ponovio je 2. jula da bi zabrana pristupa navijača na borilištima Olimpijskih igara, koje počinju 23. jula, mogla biti jedna od opcija ako bi se situacija s korona virusom pogoršala.

Delta varijanta korona virusa zaraznija i do 60 odsto
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:59 0:00

U Južnoj Koreji zvaničnici su rekli da su 2. jula slučajevi korona virusa premašili 800, što je najviše u skoro šest mjeseci, dok je broj vakcinisanih ispod deset posto. Prosječan broj novoinficiranih u zemlji porastao je deseti dan zaredom, a vlasti u Seulu odgodile su ublažavanje mjera fizičke distance.

"Delta je soj koji je najoptimizovaniji za širenje transmisije", rekla je Chun Eun-mi, specijalistica za respiratorne bolesti u Medicinskom centru Univerziteta Ewha Womans u Seulu.

"Slučajevi u Indoneziji, Indiji i Britaniji pokazuju da će, ne samo Koreja, već i mnoge druge zemlje morati preispitati strategiju vakcinisanja i planove ponovnog otvaranja", rekla je.

Indonezija, četvrta najmnogoljudnija zemlja na svijetu, uvela je hitne mjere koje započinju 3. i traju do 20. jula kako bi suzbila skok broja novozaraženih.

U Indiji se broj novoinficiranih smanjio otkako je u maju dostigao vrhunac od 400.000 dnevnih slučajeva, a vlada se usredotočila na masovno vakcinisanje stanovništva.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG