Dostupni linkovi

Delta soj podijelio Evropu po pitanju ljetnjih putovanja


Putnici s prtljagom ispred aerodroma u Rimu dolaze nakon što je Italija ukinula karantin za one koji dolaze iz EU, zone Schengena, Velike Britanije i Izraela kako bi oživjeli turističku sezonu, maj, 2021.
Putnici s prtljagom ispred aerodroma u Rimu dolaze nakon što je Italija ukinula karantin za one koji dolaze iz EU, zone Schengena, Velike Britanije i Izraela kako bi oživjeli turističku sezonu, maj, 2021.

Porast broja slučajeva zaraženih Delta sojem virusa korona uticao je na obnovu tenzija u vezi toga kako upravljati granicama Evropske unije (EU). Ove podjele, već su bile tema na samom početku pandemij, a ponovo su isplivale na površinu tokom samita EU (24.-25. juni) u Briselu. Zašto?

S jedne strane, Njemačka i Francuska sklonije su oprezu kod dolaska turista iz Velike Britanije koji potencijalno mogu da prenesu Delta soj. S druge strane, države na jugu Evrope kao što su Španija, Portugal i Grčka nestrpljive su da finansijski očuvaju turističku sezonu.

Angela Merkel, njemačka kancelarka i Emmanuel Macron predsjednik francuske kritikovali su države poput Grčke koja je otvorila granice za turiske koji dolaze izvan Evropske unije a vakcinisani su kineskom i ruskom vakcinom, još uvijek neodobrenim od strane Evropske agencija za lijekove.

"Pandemija nije gotova, kako bismo svi to željeli", rekla je Merkel na samitu EU lidera u Briselu u petak, 25. juna. "Zato sve što možemo da uradimo jeste da održimo nisko brojeve inficiranih i da ubrzamo vakcinaciju dok smo na oprezu."

Ulozi su veliki za argumente obje strane. Otvorene granice ključ su ekonomije eurozone kako su mjeseci strogih mjera zatvaranja uticali na sektor turizma. Od sezone 2021. turistički radnici očekuju mnogo – hotelijeri, restorani, vlasnici prodavnica imaju velike planove za ljeto, kako piše magazin Fortune.

Međutim, Delta varijanta korona virusa, kojom se mogu zaraziti i vakcinisani sa potrebne dvije doze, prijeti da uništi još jednu ljetnju sezonu.

Popuštanje pa pooštravanje mjera

Njemačka kancelarka Angela Merkel kritikovala je Portugal zato što je otvorio granice Britancima – prerano i previše. Sredinom maja, Portugal je bio jedina država članica EU koja je dozvolila ulazak britanskim turistima.

Njemačka je na listu sa restriktivnim karantinom, na kojoj su bili samo Britanci, stavila i putnike iz Portugala i Rusije

Ali, kako se suočio sa povećanim brojem zaraženih upravo Delta varijantom, Portugal je bio prisiljen da pooštri mjere uvodeći dvosedmični karantin za Britance koji nisu potpuno vakcinisani.

Španija se takođe pridružila pooštravanju mjera i sada traži negativan PCR test Britancima koji ga od maja mjeseca nisu morali imati pri ulasku u ovu državu. Kao i Portugal, Španija je otvorila vrata britanskim turistima kojima nije bilo potrebno testiranje za ulazak u zemlju, za razliku od drugih državljana zemalja članica EU, prenosi France 24.

U međuvremenu, Italija sada nalaže da svi putnici koji ulaze u zemlju iz Velike Britanije moraju biti u karantinu po dolasku. Ne mogu izaći iz izolacije dok ne prođe pet dana i tek nakon što budu imali višestruke negativne COVID-19 testove.

Italijanski premijer Mario Draghi zauzeo je posebno čvrst stav prema graničnoj politici EU. Prošle sedmice na samitu Evropske unije, pozvao je države članice da zauzmu oštar stav i protiv ruske vakcine Sputnik V i kineskog Sinovac-a, koje još uvijek nemaju odobrenje regulatora, Evropske agencije za lijekove (EMA).

Ovo je zabrinulo italijanske hotelijere. Poput Britanaca, kineski i ruski turisti dolaze u Italiju radi kupovine, finih restorana i plaža.

"Nezamislivo je da neko dođe na sedmicu dana ili produženi vikend i provede ga u karantinu. Godinama se ništa nije radilo, posebno prema Kini, i sada ne razumijem ovaj kruti pristup. Rusko i englesko tržište su za nas značajni i rizikujemo da ih izgubimo što donosi veliku ekonomsku štetu za sve", rekao je Alessandro Giorgetti, šef hotelske trgovinske grupe za italijansku regiju Emilia-Romagna, za italijanski dnevni list Corriere Romagna.

Mogu li nove mjere pomoći da se zaustavi Delta soj?

Delta varijanta je već preuzela primat u Velikoj Britaniji gdje gotovo svi pozitivni testovi potvrđuju njeno prisustvo, ali postala je dominantna i drugdje.

Računa se da je 15 posto novih slučajeva u Njemačkoj od sredine juna mjeseca gotovo udvostručeno nakon toga. U Irskoj i u dijelovima Italije brojke su najmanje 20 posto dok je u samom Lisabonu čak 70 posto Delta soja, piše Bloomberg.

Kako bi se zaustavilo širenje Delta varijante, koja je zaraznija od Alfa varijante, Merkel želi da dalje pooštri uslove za ulazak i za zonu Šengena.

Pet stvari koje treba da znate o delta soju korona virusa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

"Prvo, svi moramo priznati iste vakcine, one koje je odobrila EMA i koje su u potpunosti učinkovite protiv najnovijih sojeva, uključujući Delta varijantu. Ova koordinacija je takođe neophodna kako bi se naša pravila uskladila u smislu otvaranja prema trećim zemljama - što je ključ za postizanje pune učinkovitosti evropskog 'Zelenog prolaza' ", rekao je u petak, 25. juna francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Evropski certifikat COVID-19 službeno se koristi od četvrtka 1. jula i omogućiće slobodno kretanje između zemalja EU.

COVID certifikat je dostupan i prepoznat od strane svih 27 država članica plus Švajcarska, Norveška i Lihtenštajn.

Pravno gledano, svaka država u Evropi može slobodno da odlučiti hoće li prihvatiti turiste koji su primili druge vakcine osim četiri odobrene za upotrebu na kontinentu - Pfizer, Moderna, Astra Zeneca i Johnson & Johnson.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti krajem juna je iznio procjenu da će do kraja mjeseca avgusta Delta varijanta predstavljati 90 posto od ukupne cirkulacije korona virusa u EU.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG