Dostupni linkovi

J&J uvjerava da je vakcina efikasna protiv delta soja virusa


Vakcina Johnson & Johnson protiv COVID-a 19
Vakcina Johnson & Johnson protiv COVID-a 19

Američka farmaceutska grupa Johnson & Johnson (Džonson i Džonson, J&J) uvjerava da je jedna doza njene vakcine protiv COVID-a 19 efikasna i protiv delta soja virusa, sa imunološkim odgovorom koji može trajati najmanje osam meseci.

Prema studiji koju je provela farmaceutska grupa na maloj grupi od osam osoba vakcinisanih njenom vakcinom, antitijela i ćelije njihovog imunološkog sistema neutralisali su delta soj virusa.

Druga studija na 20 vakcinisanih pacijenata iz Medicinskog centra Bet Izrael u Bostonu dala je iste rezultate.

Pet stvari koje treba da znate o delta soju korona virusa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Podaci tih studija su prije objavljivanja postavljeni na platformi BioRxiv na kojoj naučnici mogu staviti rad prije eventualnog objavljivanja u naučnom časopisu.

"Vjerujemo da naša vakcina pruža dugotrajnu zaštitu od COVID-a 19 i omogućava neutralizaciju delta soja", naveo je u saopštenju Paul Stoffels, naučni direktor kompanije J&J.

Podaci tokom osam mjeseci pokazuju da vakcina protiv korona virusa, koja se daje u jednoj dozi, "proizvodi snažan neutrališući odgovor antitijela koji se ne smanjuje, već tokom vremena primjećujemo poboljšanje", rekao je Mathai Mammen koji je zadužen za istraživanja i razvoj u američkoj kompaniji.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je 1. jula na rizik od novog talasa pandemije delta soja virusa u Evropi, dok se broj zaraženih u Africi povećava "alarmantnom brzinom".

Ni u Aziji ne jenjava pandemija, pa je u Bangladešu od 1. jula na snazi novo zatvaranje, a restriktivne mjere su od 3. jula najavljene u Indoneziji.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG