Dostupni linkovi

Ashton u Prištini: Pohvale i poruke ohrabrenja za kosovsku vlast


Catherine Ashton i Hashim Thaci
Catherine Ashton i Hashim Thaci
Nakon upućenih pohvala srpskom rukovodstvu za hrabrost u donošenju teških odluka, iste poruke visoka predstavnica EU, Catherine Ashton, uputila je i kosovskom rukovodstvu, posebno premijeru Hashimu Thaciju, tokom njenog boravka u Prištini u sredu.

Zemlje EU su taj težak rad nagradile pokretanjem pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, kazala je ona, ali naglasila da se rad dva premijera treba nastaviti sa istom posvećenošću kao i do sada.

„Mislim da ste obojica bili jasni da ste jako posvećeni tome da se rad nastavi i tokom leta, da se nastavi sa sprovođenjem sporazuma i sa daljim radom koji treba da se odradi“, kazala je Ashton, nagoveštavajući još jedan susret premijera u Briselu krajem ovog meseca.

Ne želeći puno da komentariše, na Kosovu, diskutabilan Nacrt zakona o Amnestiji koji će se sutra naći pred Skupštinom Kosova, Ashton je samo navela da je posvećena tome da ono što je dogovoreno, bude primenjeno.

„Nadam se da će primena ovog Zakona biti dokaz posvećenosti ne samo vlade, već i Skupštine za ono na čemu radimo“, kazala je ona.

Ashton je mišljenja da su se poduzeli svi neophodni koraci u primeni sporazuma, zahvaljujući pre svega i radnim grupama koje se redovno sastaju u Briselu, a kako bi i Beograd i Priština znali šta se tačno treba uraditi tokom primene.

„Veoma sam zadovoljna. S vremena na vreme je komplikovano, ali sam veoma zadovoljna da postoji jaka volja“, kazala je ona.

Kosovski premijer Hashim Thaci kazao je da je na sastanku sa visokom predstavnicom EU, Catherine Ashton, bilo reči o poslednjim dešavanjima u sklopu dijaloga, odnosno o pitanjima telekomunikacija i energetike.

„Postignut je značajan napredak. Nadamo se da će se u narednim danima, kao što su to i Priština i Beograd obećali, obaviti potrebne tehničke i profesionalne formalnosti i da ćemo poslati odobravajuće političke poruke, kako bi potom nastavili sa pripremama izbora zakazanih za 3. novembar“, kazao je Thaci na zajedničkoj konferenciji.

Kosovski premijer je iskoristio priliku da još jednom pošalje poruku da Kosovo nije prva zemlja koja će usvojiti Zakon o amnestiji. To je politički akt koji doprinosi pomirenju izmeđju ljudi, kazao je on, i pozvao Skupštinu da u četvrtak usvoji taj zakon.

„Pozivam sve, i one koji nisu dobro pročitali zakon, da se bolje informišu, da ga pročitaju. Znam da je bilo nesporazuma i pogrešnih interpretacija, a to je ponekad i bilo politički motivisano. Ali, u okolnostima u kojima se nalazimo, poštujući sporazum od 19. aprila, Zakon o amnestiji je neophodan i istovremeno je standard političkih sporazuma kao što je ovaj od 19. aprila. Zakon o amnestiji su usvojile i zemlje u regionu, tako da moramo da uzmemo u obzir i političke i legalne okolnosti. Još jedom, sve je u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova. Sve ovo radimo kako bi integrisali ljude u društvo i u institucijama“, poručio je Thaci.

Ashton se tokom njene posete Kosovu sastala i sa predsednicom Kosova, Atifetom Jahjaga.

Kancelarija EU na Kosovu, šefovi misija država članica EU i američka ambasada na Kosovu pozvali su Skupštinu da ubraznom procedurom u četvrtak usvoji Zakon o amnestiji. U međuvremenu, u organizaciji civilnog društva, širom Kosova je dalje je u toku potpisivanje peticije protiv usvajanja ovog zakona, a za četvrtak su najavljeni i protesti.

Kosovski analitičar, Ardian Arifaj navodi da se međunarodnoj zajednici žuri sa implementacijom briselskog dogovora, obzirom da su oni započeli ovaj proces i da je to u njihovom interesu.

„Najvažnije je zapravo to, da se sve implementira. Nije važno šta to znači za Kosovo i za Srbiju, kakve ustupke moraju da učine dve strane, koliko je ili nije to u njihovom interesu. Zato je prisutna ova debata u vezi Zakona o amnestiji. Ali ono što je važno jeste da se napravi razlika o čemu se sada diskutuje – niko nije protiv Zakona o amnestiji, nego je većina protiv nekih članova u zakonu za koje se misli da će se upotrebiti za amnestiju kriminala na celom Kosovu, a ne samo u severnom delu i za ljude u tom delu“, kazao je Arifaj.
XS
SM
MD
LG