Dostupni linkovi

Ešton: Hrabre odluke rukovodstva Srbije


Ešton u poseti Srbiji
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Ešton u poseti Srbiji

Rukovodstvo Srbije pokazalo je viziju i hrabrost u donošenju teških odluka i suočavanju sa političkim izazovima, rekla je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton u Beogradu nakon razgovora sa državnim vrhom Srbije. Ona je navela da je to rezultiralo odlukom svih članica EU da donesu odluku o otvaranju pregovora o članstvu bez novih uslova.

Ketrin Ešton je rekla da je zadovoljna što se Srbija priprema ubrzano za pregovore o članstvu, kao i da EU radi na pripremi pregovaračkog okvira. Najavljujući još jedan susret sa premijerima Srbije i Kosova Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem do kraja jula Ešton je poručila da „za neke neće biti letnjeg odmora".

“Glavno što sada moramo da uradimo jeste da implementiramo postignuti sporazum, a kao što je i očekivano, tehnički posao kojim političke odluke treba da se sprovedu u praksu, nije lak. Moraju se imati u vidu dve stvari – jedna je da, dok radimo na tom tehničkom poslu, ima pitanja koja se moraju rešiti. Druga je da moramo nastaviti da razgovaramo o pitanjima koja su od ogromne važnosti i ovde i u Prištini. To mora biti tekući proces koji će osigurati bolji život ljudi,” rekla je Ešton.

Nakon susreta sa posrednicom u dijalogu Beograda i Prištine predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je na neki način i poruku kosovskim Srbima rekavši da oni moraju da pomognu da se sve dogovoreno u Briselu i sprovede.

„Uz nekakav njihov otpor ovome što mi sada radimo ja moram da postavim pitanje - a šta ćemo da uradimo, šta može drugo ili šta onda mogu oni? Evo tu je predsednik Vlade, Srbija nikada neće da ih ostavi na cedilu, ali oni moraju da znaju kad traže od Srbije da Srbiji moraju i da daju. Ili prvo da joj daju pa posle da od nje traže“, poručio je predsednik Srbije.

„Srbija mora da ispuni obaveze koje je preuzela ovim sporazumom, nisu lake, mnogima deluju kao odstupanje od borbe za srpske nacionalne interese na Kosovu i Metohiji. To nije tačno, jednostavno stvari više ne mogu da se posmatraju kako sve izmiče kao pesak kroz šaku a da ništa ne preduzimate da se to zaustavi“, rekao je Nikolić.

Dačić: Ubeđen sam da je Srbija sledeća članica EU

Sprovođenje Briselskog sporazuma pažljivo će se pratiti do otvaranja pregovora Srbije o članstvu u EU. U Beogradu kažu da vlada ubrzano priprema tim koji će je voditi kroz pregovore.

Ketrin Ešton, Tomislav Nikolić, Ivica Dačić i Aleksandar Vučić na sastanku u Beogradu, 9. jul 2013. Ketrin Ešton, Tomislav Nikolić, Ivica Dačić i Aleksandar Vučić na sastanku u Beogradu, 9. jul 2013.
Ketrin Ešton, Tomislav Nikolić, Ivica Dačić i Aleksandar Vučić na sastanku u Beogradu, 9. jul 2013. Ketrin Ešton, Tomislav Nikolić, Ivica Dačić i Aleksandar Vučić na sastanku u Beogradu, 9. jul 2013.
"Teško da neko može Srbiju da skloni sa njenog evropskog puta", rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić svoje uverenje Ketrin Ešton uz tvrdnju da Srbija nije žurila samo dok ne dobije odluku o otvaranju pregovora već da i nakon toga nastavlja istim tempom da ispunjava obaveze koje je preuzela prema EU, ali i prema svojim građanima kojima je nova vlada obećala bolji život.

„Mi smo otvoreno razgovarali o problemima koji nas očekuju u mesecima koji dolaze. Potpuno otvoreno smo gospođi Ešton, kao i do sada, nagovestili sa čime se suočavamo, šta može u Srbiji da se izvede uz potpunu saglasnost građana, šta mora da se izvede zato što oni koji su izabrani treba da vode državu, šta je to što će biti prelomna tačka... Naravno, nije ni trebalo da govorimo gospođi Ešton, sama je rekla: „Ja znam da vi nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, to od vas niko i ne traži““, preneo je Nikolić deo razgovora.

Tokom obraćanja novinarima nakon susreta sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton čini se da je premijer Ivica Dačić najveći optimista.

„Ja sam ubeđen da će Srbija biti sledeća, nova članica EU“, rekao je on.

Premijer Dačić, koji se dan ranije sreo u Briselu sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem uz posredništvo Ketrin Ešton, rekao je da je Srbija već tražila da se u dijalogu Beograda i Prištine razgovara ne samo o zadatim temama već i o nekim drugim pitanjima, kao što je državna i privatna imovina na Kosovu, položaj Srpske pravoslavne crkve, crkvena imovina, kulturno nasleđe.

A o teškim političkim temama govorilo se tokom susreta državnog vrha Srbije sa Ketrin Ešton i kroz anegdote. Nikolić je naime, Eštonovoj preneo jednu anegdotu sa nedavnog Vimbldona kada su u finalu igrali Novak Đoković i Endi Marej.

„Slučajno smo se sreli premijer Velike Britanije Dejvid Kameron i ja, on je bio vidno uplašen za rezultat meča i rekao mi je tražite šta god hoćete - i članstvo u EU i investitore i kredite, samo nemojte danas da nas pobedite. A sada podsećam gospođu Ešton da ispuni obećanje. Mi smo svoje obavili, nažalost“, preneo je Nikolić novinarima dok je Ketrin Ešton ove njegove reči propratila smehom.
XS
SM
MD
LG