Dostupni linkovi

Kosovo: Novi Nacrt zakona o amnestiji već sledeće nedelje pred poslanicima


Filip Riker i Hašim Tači, Priština, 5. juli 2013.
Filip Riker i Hašim Tači, Priština, 5. juli 2013.
Novi Nacrt zakona o amnestiji naći će se pred Skupštinom Kosova već sledeće nedelje, pošto na sednici u četvrtak nije dobio dvotrećinsku većinu glasova. Kritike su pre svega bile upućene na opraštanje dela koja su počinili zvaničnici i državni službenici kosovske vlasti. U novom Nacrtu zakona, amnestija će važiti samo za krivična dela počinjena na severu, što i predviđa Briselski sporazum. Usvajanje zakona o amnestiji je zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Philip Reeker ocenio ključnim korakom u implementaciji Briselskog sporazuma.

Dan nakon što Nacrt zakona o amnestiji u Skupštini Kosova nije usvojen, Vlada Kosova je na zasedanju u petak iznela nov Nacrt zakona o amnestiji u kojem je u celosti uklonjen član 3. a koji je bio diskutabilan zato što je predviđao amnestiju mnogih krivičnih dela koji nisu u vezi samo sa severom Kosova.

Član 5 koji se tiče delimične amnestije krivičnih dela na severu Kosova ostao je u zakonu. Dodato je, međutim, da se sva krivična dela koja su rezultirala telesnim povredama i ubistvima neće amnestirati.

U konsultaciji sa političkim partijama, dogovoreno je da se Nacrt zakona prosledi Skupštini i da se usvoji sledeće nedelje.

„Nakon pojašnjenja sa političkim partijama odlučili smo da ponovo pokrenemo postupak i da kao zajedno krenemo napred kako bi prevazišli ovo veoma osetljivo pitanje koje je direktno povezano sa implementacijom postignutog sporazuma Kosova i Srbije u Briselu“, kazao je premijer Kosova Hashim Thaci.

Zakon o amnestiji u petak je prokomentarisao i zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Philip Reeker koji boravi u Prištini. On je ovaj zakon ocenio važnim delom Briselskog sporazuma.

Plakati protiv zakona o amnestiji, Priština, juli 2013.
Plakati protiv zakona o amnestiji, Priština, juli 2013.
„Drago mi je što će Vlada i Skupština nastaviti rad da završe svoje obaveze u tom pogledu, što je ključni korak u implementaciji. Jučerašnja debata je pokazala da su neki ljudi bili slabo informisani, a neki mediji su pogrešno protumačili ovaj zakon. Ohrabrujem sve građane da ga pročitaju i da shvate da je ovaj zakon razvijen tokom procesa dijaloga. To je ono što je dogovoreno u Briselu i što su podržali stručnjaci iz SAD-a i EU. Naši advokati su pomogli tom procesu“, kazao je on.

Potrebna komunikacija na lokalnom nivou

Reeker se u toku dana sastao sa predsednicom Kosova Atifetom Jahjaga, premijerom, te čelnicima Demokratskog saveza Kosova i Alijanse za budućnost Kosova.

Na zajedničkoj konferenciji sa kosovskim premijerom, Reeker je ponovio podršku SAD procesu dijaloga, navodeći da direktni pregovori, uz podršku međunarodne zajednice, mogu rešiti probleme u regionu.

On je pozdravio ratifikaciju Sporazuma u Skupštini Kosova i dodao da je njegova implementacija od ključnog značaja.

„Ratifikacija ojačava suverenitet Kosova, doprinosi stabilnosti u regionu, i sigurno, kao što smo videli, unapređuje integraciju Kosova u slobodnu i mirnu Evropu“, kazao je američki zvaničnik.

Reeker je predstojeće lokalne izbore na Kosovu zakazane za 3. novembar ocenio veoma važnim, ističući da je veoma važna komunikacija sa svim građanima uključujući i one na severu Kosova.

„Mislim da će tako bolje razumeti šta Sporazum predstavlja i kako on za sve građane Kosova i, naravno, Srbije znači napredak na putu EU...Ono što moramo da uradimo jeste da uklonimo strah koji postiji, a to se postiže dijalogom. To je dokazano i dijalogom premijera koji su imali hrabrosti da vode razgovore, da steknu poverenje i shvate potrebu kompromisa, zato što živimo u komplikovanom svetu. To se mora desiti i na lokalnom nivou, dijalog, komunikacija i izgradnja poverenja“, kazao je Reeker.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara ovom prilikom naglasio da SAD osuđuje prošlonedeljno nasilje Pokreta Samoopredeljenje na dan ratifikacije Sporazuma, navodeći da su oni time pokazali potpuni nedostatak poštovanja prema institucijama, diplomatama i ostalim predstavnicima međunarodne zajednice.

Tog dana su demonstranti, koji su blokirali skupštinski ulaz, okružili osoblje američke ambasade na Kosovu, uključujući ambasadorku Tracey Ann Jacobson.

„Klovnovi koji žele da se igraju i da budu nasilni trebaju dobro razmisliti o onome šta rade za ostatak ove države i mislim da svi građani Kosova o tome trebaju da razmisle“, kazao je Reeker dodajući da je takvo „nihilističko ponašanje“ nedopustivo u 21. veku.

U okviru Rikerove posete Kosovu nije predviđen sastanak američkog zvaničnika sa čelnicima ovog pokreta.
XS
SM
MD
LG