Dostupni linkovi

Srbija uvek samo mlađi brat Rusiji


Pristalice Rusije sa posterima ruskog predsednika u Beogradu, 20. oktobar 2009.
Pristalice Rusije sa posterima ruskog predsednika u Beogradu, 20. oktobar 2009.
U Rusiji nema nikakvog oduševljenja povodom posete predsednika Rusije Dimitrija Medvedeva Beogradu, tvrdi u intervjuu za RSE Andrej Šari, urednik u ruskom servisu Radija Slobodna Evropa.

Šari kaže da je Moskvi bitan biznis i činjenica da "Srbija prodaje ili će prodavati svoju naftu, naftovode i plinovode" i dodaje da je Medvedev poslanik ekonomske strategije vezivanja Istočne i Južne Evrope za Rusiju.

RSE: Kako su u Rusiji dočekali vesti iz Beograda? Da li sa ovakvim, možemo reći, oduševljenjem zvaničnog Kremlja, kako je Beograd dočekao posetu Medvedeva i kakvo je uopšte razmišljanje ljudi koji posmatraju šta se događa?

Šari: Nema nikakvog oduševljenja. Rusija je velika, Srbija je mala – mi smo stariji brat, vi ste mlađi brat. Ništa više od toga neće nikad Srbija ni dočekati od Rusije. Poseta je pragmatičnog karaktera, bitna je nafta, bitan je gas, da Srbija prodaje ili će prodavati svoju naftu, naftovode i plinovode Srbije. Tadić može da govori bilo šta o pridruživanju Srbije EU, ali istina je da će Rusi imati kontrolu nad Južnim tokom i sistemom naftovoda i plinovoda iz Rusije što je bitno. Novac je bitan. Dijalog je za sada u drugom planu.

RSE: Ali, postoji jedan faktor koji je iznad tog simboličkog efekta, a to je činjenica da Srbija ima snažnu podršku Rusije u odnosu na pitanje Kosova.

Šari: Jeste, to je činjenica, ali je u isto vreme Rusija priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije, onda je to nekako obrnuto. Situacija je veoma teška, ali i u Rusiji svi razumeju da neće biti povratka Kosova u Srbiju, da praktično to nije moguće. Jasno je da neće biti uspostavljene nikakve oficijalne veze između Kosova i Rusije, ali biznis je biznis.

RSE: U Srbiji se oko toga mnogo raspravlja. Da li ova poseta pokazuje da Moskva jeste taj pravac i prioritet srpske politike? Da li to tako shvataju i u Moskvi?

Šari: Ne mislim da neko o tome ozbiljno razmišlja. Medvedev nije poslanik velike politike, on je poslanik ekonomske strategije da veže Istočnu i Južnu Evropu za Rusiju. Upravo zbog toga, Medvedev je prvi predsednik, koji je nakon Gorbačova, došao u Beograd. Sve ostalo je u drugom planu.
XS
SM
MD
LG