Dostupni linkovi

Kriza, ali ne i za Medvedeva


Dva predsednika: Boris Tadić i Dmitrij Medvedev
Narednog utorka, 20. oktobra, Beograd će verovatno biti u nekoj vrsti vanrednog stanja jer će srpski državni vrh ugostititi ruskog predsednika Dmitrija Medeveda.

Po mnogima, istorijska poseta, koju će pratiti brojni protokolarni susreti, sporazumi i vrlo specifičan program, prilagođen ruskom gostu. Koliki su troškovi kao i program posete, još je nepoznanica. Samo za stotinjak trubača planirano je da se izdvoji preko 100 hiljada evra.

Deo javnosti smatra neprimerenim da se u trenutku kada država otpušta oko 3.000 svojih administrativaca, samo za trubače, odnosno desetak orkestara, koji će zasvirati na Trgu Republike u čast ruskog predsednika Medvedeva , izdvoji oko 130 hiljada evra.

Predviđena su takođe i pomeranja nekih kulturnih manifestacija. Šefica vladajuće poslaničke grupe Nada Kolundžija odbacuje tvrdnje da se u pripremama troši mnogo sredstava i podseća da se 20. oktobra obeležava Dan oslobođenja Beograda.
Nada Kolundžija
“Mislim da se zlonamerno previđa činjenica da je to Dan oslobođenja Beograda i da se taj dan obeležava svake godine. Da li su se obeležavali na jedan ili drugi način, ali su se svakako obeležavali. Činjenica je takođe i da kada dolazi predsednik jedne tako važne države, onda postoji interes da te dane učini, ne samo politički važnim, nego i malo svečanijim. Beograd se inače priprema da obeleži te dane, a poseta se poklapa sa tim danima i manifestacijama koje su inače uobičajene”, objašnjava Kolundžija.


Još se ne znaju detalji posete


Kako saznajemo finalni dogovor o programu posete i protokola još nije postignut između srpske i ruske strane i najverovatnije će biti završen do kraja nedelje. Ko će iz državnog vrha, osim predsednika Srbije Borisa Tadića i šefa diplomatije Vuka Jeremića, razgovarati sa ruskim predsednikom još nije poznato.

Ruski predsednik najverovatnije će održati dva govora u Beogradu. Prvi u Skupštini Srbije, gde će se obratiti poslanicima i drugi u centru “Sava “, na svečanoj akademiji koja se priprema povodom godišnjice oslobođenja Beograda.

U parlamentarnoj grupi srpsko- ruskog prijateljstva, je poslanik Miroslav Markićević, ali ni on još ništa ne zna o programu i troškovima posete.

“Ne znam koliko to košta i ne znam protokol tako da o tome ne bih mogao da govorim. Svakako da predsednik jedne tako značajne, prijateljske i bratske zemlje zaslužuje i doček na nivou. Ono što za sada znam jeste da Medvedev stiže 20. oktobra, a večeras u 18.30 iz parlamentarne Grupe prijateljstva sa Rusijom, čiji sam ja član, imamo sastanak kod ambasadora Konuzina i očekujem da ćemo onda nešto više znati o poseti”, kaže za RSE Markićević.


Treba biti realan


Tokom posete Medvedeva između ruske i srpske delegacije biće potpisano nekoliko međudržavnih sporazuma. Očekuje se da će tada vlasti u Beogradu dobiti potvrdu o kreditu od milijardu dolara koji će Rusija odobriti Srbiji za ulaganje u infrastrukturu.


Poslanik Liberalno demokratske partije Ivan Andrić pomalo je skeptičan u vezi sa pitanjem kako se vrše pripreme i način na koji privatne komapnije nameravaju da plate 130 hiljada evra trubačima, ali ne umanjuje važnost posete ruskog predsednika.

“Ne znam stvarno ništa više od onoga što sam pročitao u novinama. Koliko sam shvatio, to neće biti o trošku države, nego o trošku nekih kompanija. To, naravno, takođe mora da se objasni zašto bi neka kompanija finansirala, verovatno tu postoji neki interes”, smatra Adrić, a o samom značaju posete Medvedeva kaže:

“Nevezano za sve to, za Srbiju mislim da je poseta jako važna i svaki put kada smo u prilici da ugostimo predsednika neke velike sile Srbija to treba da uradi. S druge strane ono što smeta u gledanju, to je to nekakvo udvoričko ponašanje mnogih državnih funkcionera, pridavanje tome značaj koji mislim da je pogrešan. Mislim i da su motivi posete Medvedeva jasni i mi moramo tu posetu da iskoristimo u najboljem interesu po nas, a opet ne treba praviti neku mitologiju i da ide u pravcu koji ne odgovara realnosti.”

Poseta ruskog predsednika i njegove delegacije, u kojoj će se nalaziti i šef diplomatije Sergej Lavrov, biće propraćena najvišim merama bezbednosti. U planu je da se, osim ruskih agenata, za ovaj događaj angažuju policajci iz svih krajeva Srbije.

Pojačane mere bezbednosti biće kao i prilikom dolaska američkog potpredsednika Džozefa Bajdena. Predsednika Rusije pratiće više od 50 akreditovanih novinarskih ekipa

Pogledajte komentare (5)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG