Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Beograd se sprema za "istorijsku" posetu Medvedeva


Medvedev u pripremi za TV nastup
Beograd sutra dočekuje ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva. Tačna satnica dolaska i dalje se drži u strogoj tajnosti, a nadležni najavljuju najviše bezbednosne mere.

Za sada se pouzdano zna da će ruski predsednik položiti venac na Groblju oslobodiocima Beograda i da će prisustvovati Svečanoj akademiji u centru “Sava”, koja se organizuje povodom 65. godišnjice oslobođenja grada.

Očekuje se da će ova poseta, koja se označava kao istorijska, potvrditi, inače, dobre odnose dve zemlje i produbiti ekonomsku saradnju.

Poseta Dmitrija Medvedeva prvi je dolazak nekog ruskog predsednika u Srbiju u poslednjih nekoliko decenija i budi izuzetnu medijsku i svaku drugu pažnju.

Zajedničko obeležavanje godišnjice

Zbog te činjenice je već obostrano proglašena istorijskom, ali kako objašnjava potpredsednik srpske Vlade Božidar Đelić, za takav atribut postoje i drugi razlozi.

“I zato što ćemo se podsetiti slavnih momenata zajedničke istorije kada su ruski i srpski narod zajedno oslobodili ovaj deo Evrope i Beograd od fašizma”, kaže Đelić.

U sličnom tonu o političkom značaju posete Medvedeva govori i predsednik ruskog Poslovnog saveta za saradnju sa Srbijom Nadim Nikolajevič Vorobjov.

“Mislim da je to i odgovor svima onima koji na neki način malo drugačije interpretiraju istoriju, jer se stvara opšti utisak da su drugi pobednici iz Drugog svetskog rata”, objašnjava Vorobjov.

Na herojski podvig, delegacije dve zemlje će podsetiti polaganjem venaca na Groblju oslobodiocima Beograda i svečanom akademijom u centru “Sava”, gde je planiran govor Medvedeva.

Svečani doček ruskom predsedniku biće priređen ispred Palate Srbija, gde će se “u četiri oka” sastati sa predsednikom Borisom Tadićem.
Medvedev će se popodne obratiti poslanicima Skupštine, a nezvanično se spominje i njegov susret sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve.

Mere bezbednosti podignute su na najviši stepen, uz prisustvo pet hiljada srpskih policajaca, pojačanih timovima iz Rusije.

“Najvažnije obezbeđenje je obaveštajno-bezbednosno obezbeđenje prikupljanje informacija o tome da li nekoj ličnosti preti opasnost, a zatim su kao ono što mi vidimo fizičko obezbeđenje I to je, rekao bih, to i najmanje važno. Dakle preduzimaju se razne mere na proveri ruta kojima će se kretati štićena ličnost, na proveri objekata gde će ta ličnost boraviti”, smatra Zoran Dragišić sa Fakulteta za bezbednost.

Građani moraju da budu strpljivi?

Ruski predsednik kretaće se gradom u oklopnom automobilu, za koji ruski mediji tvrde da nadmašuje “zver” Baraka Obame. Mnoge ulice biće povremeno zatvarane za saobraćaj, tako da u policiji mole građane za srpljenje.

Zamenik gradonačelnika Milan Krkobabić, čak, je uveren da će Beograđanima biti interesantno “da vide tu kolonu”.

“Mislim da će to biti manje-više uobičajen dan sa sporadičnim isključenjima saobraćaja, ali ništa posebno našta naši sugrađani nisu navikli u poslednjih 20 ili 30 godina“, kaže Krkobabić

Dan u Beogradu, pre dolaska ruskog predsednika, obeležilo je niz ekonomskih, kulturnih i zabavnih događanja. Najveća očekivanja se, ipak, prepoznaju u ekonomskoj sferi.

Pored najavljenog kredita od milijardu dolara, očekuje se i značajna saradnja u oblasti energetike i infrastrukture.

“Naročito u domenu železnice koja je itekako važna za našu evropsku i privrednu budućnost”, kaže ministar Božidar Đelić.

I Nadim Nikolajevič Vorobjov očekuje, u bliskoj budućnosti, veći obim ulaganja i bolju privrednu saradnju, jer kako kaže – “Rusija ni sa jednom zemljom nema tako liberalne međunarodne sporazume, kao sa Srbijom”.

“Izuzimajući Belorusiju i Kazahstan, ali to su zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza. Korišćenje tih sporazuma i liberalizacija u režimu trgovine je najbolji vid i za Rusiju radi njene dalje integracije na Balkanu i u Evropu”, objašnjava Vorobjov.

Poseta je više protokol

U svakom slučaju, značaj posete ruskog predsednika Beogradu je nesumnjiv. Međutim, postavlja se i pitanje - koliko je izbalansirana interpretacija tog značaja i ima li tu preterivanja?

Miljenko Dereta, direktor Građanskih inicijativa: “Naravno je da se veća pažnja što se medija tiče na ovoj poseti Medvedeva, zato što treba na neki način umiriti one koji misle da nam je Rusija alternativa evropskom putu. To je jedan politički gest koji je meni logičan zato što je pragmatičan.”

“Naravno, da su ti odnosi veoma važni”, kaže Dereta, ali naglašava da je isto tako veoma jasno, da i jedna i druga strana vide u tome , pre svega, jedan balans prema Evropi.

“Mi trebamo Rusiji zbog Evrope, nama Rusija treba kao dopuna zbog Evrope i mislim da dužina samog boravka više govori od samih događaja koji će tom prilikom biti organizovani. Znači to je poseta od pola dana koja je više protokularna bez obzira na sve što će biti potpisano”, smatra Miljenko Dereta.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG