Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Medvedev: Naši odnosi se odlično razvijaju


Medvedev rekao da će Rusija pružiti punu podršku u vezi sa Kosovom, FOTOGRAFIJE: Vesna Anđić

Nakon razgovora "u četiri oka" sa predsednikom Srbije Tadićem, potpisan niz međudržavnih sporazuma iz nekoliko oblasti, od ekonomije do kulture

Ruski i srpski predsednici - Dmitrij Medvedev i srpski predsednik Boris Tadić završili su razgovore u Palati federacije u okviru jednodnevne posete Medvedeva Beogradu.


Posle razgovora svečano je potpisano šest međudržavnih sporazuma. Predstavnici vlada Srbije i Rusije potpisali su, pored sporazuma, i dva "gasna" ugovora.


Među tim dokumentima su Sporazum o saradnji u oblasti humanitarnog reagovanja u vanrednim situacijama kao i Sporazum o saradnji u oblasti unutrašnjih poslova.


Suprotno očekivanjima uoči sastanka, da će posle obraćanja biti poznati detalji i uslovi kreditnog aranžmana koji je Rusija namenila Srbiji, o tome predsednici u obraćanju javnosti nisu iznosili pojedinosti. Naime, predsednik Srbije samo je kratko rekao da je Rusija saglasna sa potrebama Srbije o kreditnom aranžmanu, dok o ovoj temi Medvedev nije ni govorio.


Ruski predsednik izjavio je da je poseta Srbiji izuzetno značajna u mnogim aspektima i da mu je drago što se ona događa upravo na godišnjici oslobođenja.

“Imali smo odlične pregovore, naši odnosi se razvijaju i mnogo je učinjeno s obzirom da postoje novi projekti koji čvrsto povezuju dve zemlje”, rekao je Medvedev.


"Nećemo priznati nezavisnost"


Oba predsednika naročito su istakla problem Kosova. Boris Tadić je već u prvoj rečenici svog izlaganja istakao da je “Srbija zahvalna Rusiji na podršci koju dobija za Kosovo i Metohiju.

“Ostajemo dosledni odbrani tog principa zasnovanog na međunarodnom pravu, ali ostajemo i pri stavu da nećemo priznati nezavisnost Kosova i Metohije”, rekao je Tadić.


Sličan stav o tome istakao je i Medvedev koji je rekao da će Rusija pružiti punu podršku u vezi sa Kosovom zasnovanu na principima međunarodnog prava.


Medvedev i Tadić istakli su još i značaj međusobne ekonomske i energetske saradnje. Medvedev je ocenio da energetska saradnja Rusije i Srbije može da bude presudna u energetskom stanju Evrope.


Tokom dana planirano je da se ruski predsednik popodne obrati poslanicima Skupštine Srbije, a na kraju posete će prisustvovati svečanoj akademiji u centru “Sava” povodom 65. godišnjice oslobođenja Beograda.

Prema najavama iz Moskve, ruski predsednik bi tokom posete Beogradu trebalo da se sastane i sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve.

Predsednici Srbije i Rusije potpisali su niz međudržavnih sporazuma i dva "gasna" ugovora


"Zahvalnost Rusiji"

Srbija je za obezbeđenje tokom prve posete jednog ruskog predsednika angažovala kompletnu nacionalnu bezbednost zemlje, a prema pojedinim informacijama na ulicama prestonice je između 5.000 i 6.000 policajaca.

Gradska uprava je najavila da će u toku dana ulice u glavnom gradu biti zatvarane, kako za vozila tako i za pešake. Ipak, kada i tačno koji delovi grada – nije objavljeno iz, kako je saopšteno, bezbednosnih razloga.

Za današnji događaj akreditovano je oko 550 novinara, snimatelja i fotoreportera, među kojima su i 52 ekipe iz Rusije i izveštači velikih zapadnih agencija i medija iz zemalja regiona.

U celom Beogradu, a naročito u okolini Palate Srbija i centra “Sava” raspoređen je veliki broj pripadnika policije. Policija je razmeštena oko svih važnih objekata i duž ulica.

Da li je euforija u vezi sa posetom Medvedeva Srbiji osnovana i potrebna za RSE je govorio i politikolog i ekonomista Vladimir Gligorov, inače stručnjak za Balkan.

“Mislim da je ovde reč o zahvalnosti Rusiji kada je u pitanju politika prema Kosovu, a moglo bi se reći i prema Bosni i Hercegovini, mada to nije tako očigledno. Ovom posetom utiče se i na reviziju istorije i ulozi Rusije u čitavom posleratnom periodu“, kaže Gligorov.

Građani Beograda podeljeni su u vezi sa pitanjem značaja posete ruskog predsednika Beogradu. Poslušajte šta pojedini stanovnici glavnog grada Srbije kažu u anketi za RSE:

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG