Dostupni linkovi

Ambasada SAD u Prištini: Neprihvatljiv istorijski revizionizam


Memorijal posvećen žrtvama masakra u selu Račak na Kosovu
Memorijal posvećen žrtvama masakra u selu Račak na Kosovu

Zapaljiva retorika i istorijski revizionizam koji smo videli nedavno u vezi s događajima iz 1999. godine su neprihvatljivi, saopštila je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini nakon izjava predsednika Srbije koji je masakr u selu Račak, kada su srpske snage ubile 45 civila albanske nacionalnosti, nazvao fabrikovanim i reakcija kosovskih zvaničnika na to.

"Upozoravamo protiv selektivnog gonjenja govora na temelju političke orijentacije ili zajednice. Sloboda govora već je dugo temeljno načelo demokratije. Događaji ove nedelje su i dalje podsetnik koliko je važno da se Kosovo i Srbija vrate za sto i usredotoče svoju energiju na normalizaciju odnosa u budućnosti", saopšteno je iz Ambasade SAD.

Predsednik Srbije izjavio je 5. decembra da se radilo "o fabrikovanom zločinu gde je sve falsifikovao svetski hohštapler i prevarant William Walker (bivši šef misije OEBS)".

"To ću da ponavljam svakog dana pa da vidim ko će da nas osudi", rekao je Vučić komentarišući presudu prištinskog suda kojom je bivši ministar administracije i lokalne samouprave u Vladi Kosova iz redova Srpske liste Ivan Todosijević prvostepeno osuđen na dve godine zatvora zbog izjave u kojoj je masakr u Račku nazvao „lažnim zločinom“.

Protiv predsednika Srbije advokat iz Prištine Tom Gaši, u ime porodica žrtava masakra u Račku, podneo je krivičnu prijavu zbog krivičnog dela “podsticanje nacionalne, rasne, verske ili etničke mržnje, razdruživanja ili netrpeljivosti” u skladu sa članom 147. kosovskog Krivičnog zakonika.

Vučićevu izjavu osudili su predsednik Kosova Hashim Thaci, premijer u ostavci Ramush Haradinaj i predsednik pokreta "Samoopredeljenje" Albin Kurti, a zvaničnici Evropske unije su poručili da nema mesta negiranju masakra u selu Račak.

Predsednik Srbije je u subotu, dan nakon objave informacije o podnošenju krivične prijave, rekao medijima da je srećan zbog toga "jer su sad otvorili temu o kojoj ću da govorim na svakom mestu i neka me prokazuju koliko hoće svakog dana".

Srpske snage koje su delovale na Kosovu su 15. januara 1999. godine pogubile 45 albanskih civila u selu Račak. Tadašnji šef posmatračke miisje OEBS, William Walker koji je bio svedok masakra je izjavio da se radilo o “zločinu protiv čovečnosti”. Ovaj masakr je predstavljao ključni trenutak za odluku NATO snaga da pokrenu vojnu operaciju protiv srpskih ciljeva u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslaviji, koja je otpočela 24. marta 1999. i trajala 78 dana.

Dve decenije od masakra u Račku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:58 0:00

XS
SM
MD
LG