Dostupni linkovi

Vlada Kosova priprema zakon za sankcionisanje poricanja zločina


Priština

Vlada Kosova ovlastila je Ministarstvo pravde da izradi zakon koji sankcioniše poricanje zločina koji su se desili na Kosovu.

Tu zakonsku inicijativu pokrenuo je zamenik premijera Enver Hodžaj na zasedanju Vlade Kosova u četvrtak, a zbog, kako je rekao, sve češćeg dnevnog političkog diskursa, kao što su oni iz Srpske liste ali i ostalih u Srbiji, „putem kojih se vrše napori da se sakrije istina i poreknu zločini koje je Srbija počinila na Kosovu“.

„Moralno i politički to je dvostruki zločin. Stoga smatram da treba da se pokrene zakonska inicijativa i poduzmu konkretni koraci kako bi se takve izjave i takvi stavovi ubuduće gonili preko zakona u odnosu na pojedince koji poriču zločine i genocid na Kosovu“, kazao je Hodžaj.

On je dodao da se u većini zapadnih zemalja poricanje zločina i genocida smatra najvećom uvredom i za žrtve i za porodice, ali i za samu naciju gde su počinjeni takvi zločini.

„Genocid kojeg je Srbija počinila je činjenica, dokazi su konkretni, mnogi međunarodni mehanizmi, Savet Evrope, OEBS i dr. dokazali su šta se desilo na Kosovu 1998-99. I stoga smatram da se putem zakona treba zaštititi dostojanstvo žrtava na Kosovu“, kazao je Hodžaj.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj podržao je inicijativu i vlada je izglasala odluku da Ministarstvo pravde izradi zakon na osnovu najboljih međunarodnih praksi.

Haradinaj je ove nedelje smenio ministra za administraciju lokalne samouprave Ivana Todosijevića iz Srpske liste zbog jezika mržnje.

Todosijević je na obeležavanju godišnjice od NATO bombardovanja u Zvečanu izjavio pred medijima da je “povod za agresiju na našu zemlju bila tzv. humanitarna katastrofa na Kosovu i Metohiji, izmišljeni Račak”.

Haradinaj je krajem marta smenio i zamenicu ministra pravde Vesnu Mikić, inače članicu Srpske liste, nakon što je na Fejsbuku napisala da je NATO bombardovanje SR Jugoslavije predstavljalo "namerno planiran genocid" koji je, kako je navela, usledio posle "decenije borbe protiv albanskih terorista".

Haradinaj je na konferenciji za novinare, nakon sednice Vlade, zamolio sve koji žele da žive na Kosovu da poštuju žrtve i bol porodica.
On je kazao da je bio iznenađen govorom Todosijevića, poznavajući ga kao korektnog čoveka, „te da je više delovalo da mu je neko napisao govor“.

XS
SM
MD
LG