Dostupni linkovi

Alternativni 'unutrašnji dijalog' o Kosovu


Učesnici debate
Učesnici debate

Dok se na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića odvija „unutrašnji dijalog“ o Kosovu, a u Briselu taži put za deblokadu razgovora između zvanične Prištine i Beograda koji je praktično ušao petnaesti mesec zastoja, u dve opštine na jugu Srbije raspravlja se o istom pitanju u krugu nevladinih organizacija.

Prva dva okrugla stola pod nazivom "Dijalog o Kosovu i jug Srbije", koje organizuje Udruženje građana Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije održana su u Bujanovcu i Medveđi.

Bujanovac i Medveđa nisu slučajno izabrani za održavanje jednog ovakvog skupa.

Događaji na Kosovu direktno se reflektuju na ove pogranične, multietničke opštine zbog čega je, po oseni učesnika, veoma važno da se čuje mišljenje Srba i Albanaca sa ovog područja i obrati pažnja na njihove probleme.

Jug Srbije je neuralgična tačka još od pokretanja pitanja statusa Kosova, ali su, nakon oružane pobune lokalnih Albanaca 2001. godine u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa, međuetničke tenzije između Srba i Albanaca neutralizovane pregovorima, uz pomoć međunarodne zajednice.

To iskustvo uverilo je Galipa Bećirija, predsednika Nacionalnog saveta Albanaca, u neophodnost dijaloga o svim važnim temama na svim nivoima.

”Mi smo uvek bili za dijalog, ali nismo zainteresovani za dijalog koji traje kao ovaj između nacionalne manjine Albanaca i države Srbije čitavih 15 godina. Mi smo za konkretan dijalog i rešenja, što brža i što efikasnija”, naglašava Bećiri.

U ove tri opštine sa većinskim albanskim stanovništvom, različiti su stavovi o briselskom dijalogu o Kosovu između Beograda i Prištine i unutrašnjem dijalogu o Kosovu koji je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Šaip Kamberi, predsednik opštine Bujanovac, smatra da u okviru dijaloga u Briselu treba razmotriti i probleme Albanaca sa juga Srbije, poput priznavanja diploma sa teritorije Kosova ili njihovog direktnog uključivanja u rad državnih organa i institucija.

”Unutrašnji dijalog o Kosovu koji se vodi u Srbiji treba prepustiti Srbima”, kaže Kamberi i objašnjava da su stavovi Srba i Albanaca po tom pitanju potpuno oprečni.

Mi smo za konkretan dijalog i rešenja, što brža i što efikasnija: Bećiri
Mi smo za konkretan dijalog i rešenja, što brža i što efikasnija: Bećiri

”Za nas je Kosovo nezavisna država, Srbi to negiraju, a kakav će po tom pitanju biti stav zvanične Srbije znaćemo u aprilu, kada će predsednik Vučić o tome da se izjasni. Niko od Srba neće da kaže da je Kosovo država dok to Vučić ne kaže, ali realnost je realnost”, kaže Kamberi.

”Svi događaji na Kosovu direktno se reflektuju na političke prilike u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa pa je u okviru aktuelnih dijaloga koji se vode u Briselu i Beogradu, neizbežno i poređenje standarda prava manjina na Kosovu i na jugu Srbije”, ističe Fatmir Hasani, narodni poslanik u Skupštini Srbije.

”Nikako da postanemo ravnopravni sa ostalim manjinama. U poređenju sa Srbima na severu Kosova i u enklavama, mi stojimo znatno lošije jer oni imaju tri ministarstva, zamenika premijera, sudije na svim nivoima sudstva”, podseća Hasani.

Stojanča Arsić, zamenik predsednika opštine Bujanovac, ocenjuje da bi konačno rešavanje pitanje Kosova dobrodošlo, jer bi to verovatno promenilo i ekonomsku strategiju Vlade Srbije prema ovom regionu, bez čega u njemu nema perspektive ni za Srbe ni za Albance.

”Pitanje Kosova se mora rešiti kompromisom i to apsolutno podržavamo, ali nikakvih drugih naznaka nemamo. Kada je jug Srbije u pitanju, ako se ne dogodi promena odnosa prema ovom regionu, onda je jug Srbije, što se tiče Albanaca i Srba, bez perspektive i ostaće prazan, jer ljudi masovno odlaze u inostranstvo”, kaže Arsić.

Goran Ivanović, predsednik Skupštine opštine Medveđa, mišljenja je da je dijalog o Kosovu važan državni problem, a njegova očekivanja u pogledu konačnog ishoda treba da budu pozitivna po Republiku Srbiju, koja, po njemu, treba da štiti svoje interese i teritoriju.

"Mi ne sumnjamo da će biti poštovan Ustav Republike Srbije i Rezolucija 1244 i da će Kosovo, kao što i mi smatramo, biti i dalje sastavni deo Srbije i ne sumnjamo da će se dijalog završiti loše po Republiku Srbiju”, očekuje Ivanović. Za razliku od Ivanovića, Živojin Pavlović, šef odborničke grupe vladajuće koalicije SNS - SPS - PUPS u Skupštini opštine Medveđa, smatra da sada nije pravi trenutak za briselski dijalog o Kosovu i da ga treba odložiti za, po Srbiju, neka bolja vremena.

Zgrada opštine u Medveđi
Zgrada opštine u Medveđi

”To pitanje ne bi smelo sada da se rešava, pogotovu kada se zna da mnoge velike države nisu naklonjene Srbiji po pitanju statusa Kosova. Zbog toga bi to pitanje trebalo odložiti za neka bolja vremena. Mi u Medveđi ne možemo da utičemo na to, ali mislim da treba da se čuje glas nas koji ovde živimo”, kaže Pavlović.

Projekat ”Dijalog o Kosovu i jug Srbije“ podržava Fondacija za otvoreno društvo, a Ljiljana Stojanović, urednica portala ”Jugpress” čiji je izdavač Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije, kaže za RSE da je cilj projekta da predstavnici političkih partija i nevladinih orrganizacija iz Bujanovca, Preševa i Medveđe izraze svoje stavove o dijalogu između Beograda i Prištine, kao i o unutrašnjem dijalogu o Kosovu koji je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

”I da možda na taj način pošaljemo poruku odgovornim ljudima koji se bave dijalogom o Kosovu, na šta treba obratiti pažnju u ovim sredinama, koje su specifične po tome što su multietničke, kao i zbog toga što se, sve ono što se dešava na Kosovu, prelama i na ove tri opštine”, kaže naša sagovornica.

Projekat će biti nastavljen sesijama u Preševu i Vranju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG