Dostupni linkovi

U BiH zaplijenjeno više od 400 kilograma droge prokrijumčarene iz Crne Gore


Droga je iz Crne Gore prokrijumčarena na područje BiH
Droga je iz Crne Gore prokrijumčarena na područje BiH

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske (RS) uhapsili su u utorak devetnaest osoba na području Trebinja na jugu Hercegovine, Foče u istočnoj Bosni te drugih općina.

Zaplijenjeno je više od 400 kilograma opojne droge marihuana, koja je iz Crne Gore prokrijumčarena na područje BiH.

Na području Foče zaplijenjena je i specijalna oprema namijenjena za proizvodnju narkotika.

Kako je saopćeno iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, akcija ''Staza'' je usmjerena protiv organizirane kriminalne skupine koja se bavi nezakonitim prometom opojnih droga te oružja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene.

Iz Tužiteljstva BiH navode da među osumnjičenima ima i ''ovlaštenih službenih lica koja se terete za pružanje podrške pripadnicima organiziranih kriminalnih grupa''.

U akciji učestvuju pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a RS, Žandarmerija MUP-a RS, Uprava kriminalističke policije MUP-a RS, te službenici policijskih uprava Doboj, Banja Luka, Trebinje, Foča i Istočno Sarajevo.

''Ove aktivnosti predstavljaju nastavak odlučne borbe protiv organiziranih struktura narko-kriminala, koje djeluju u BiH i zemljama regije, a u okviru akcije, ostvarena je značajna međunarodna saradnja. U interesu istrage, Tužiteljstvo u ovom trenutku ne može saopćiti više detalja, a više informacija bit će dostupno u narednim danima'', saopćilo je Tužiteljstvo BiH.

Akcija se sprovodi pod nadzorom Tužiteljstva BiH, a po naredbama Suda BiH.

MUP RS-a je početkom decembra 2021. proveo akciju ''Storidž 2'' u kojoj je uhapšeno 19 osoba na području Banje Luke, Gradiške, Bijeljine, Doboja i Novog Grada osumnjičenih za neovlašteni promet opojnih droga, oružja i vojne opreme, kao i krijumčarenje ljudi na osnovu naredbi Suda BiH.

“Organizirana kriminalna grupa sumnjiči se da je duži vremenski period vršila međunarodno krijumčarenje opojnih droga i oružja na način da su pripadnici grupe djelovali u više zemalja i komunicirali zaštićenim aplikacijama, a opojna droga je najčešće krijumčarena iz Albanije i Crne Gore u BiH, a nakon toga krijumčarena dalje prema zemljama Evropske unije u Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Njemačku”, kazali su tad iz Tužiteljstva BiH.

Više od 300 kilograma marihuane zaplijenjeno je sredinom novembra u okviru operativne akcije ''Transporter''. Među devet uhapšenih su i jedan inspektor MUP-a RS, kao i bivši savjetnik u Ministarstvu sigurnosti BiH Bojan Cvijetić.

"On (inspektor) je u ranijem periodu bio suspendovan. Ovo što je još gore, prema nekim informacijama koje imamo, sigurno neće biti jedini i bit će ih u narednom periodu još. Ali, kao što bi naš narod rekao, mi smo krenuli da čistimo smeće ispred svog praga'', rekao je nakon tog hapšenja ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

''Ovdje se radi o ljudima koji su stekli milione trgovinom drogom. Nisu naivni ili neki sitni igrači. Ovdje je potrebno i hrabrosti policije i tužilaštava da bi se izborili sa ovom pošasti'', dodao je Lukač. Tokom te akcije privremeno je oduzeto i više skupocjenih putničkih vozila.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je podiglo početkom oktobra ''najopsežniju optužnicu iz oblasti narko-kriminala u postdejtonskoj BiH''.

Optuženi su Ivan Antunović i Nikola Bošković iz Stoca, Borislav Kovačević iz Trebinja, Ivan Cvijanović iz Sarajeva, Mario Vuletić iz Metkovića i Jurica Vuletić iz Trebinja koji je nastanjen u Metkoviću, te Haris Hodžić iz Travnika.

Optuženi su za međunarodno krijumčarenje 6,8 tona skanka sa područja Crne Gore u BiH, te dalje prema zemljama Evropske unije, a ostvarena imovinska korist procjenjuje se na najmanje dva miliona eura. Prilikom pretresa i hapšenja, od osumnjičenih je oduzeto oko pola miliona maraka (oko 250 hiljada eura), kao i određena količina krivotvorenih novčanica.

Iz Tužiteljstva BiH je saopćeno da su optuženi za krijumčarenje angažirali vozila transportnih poduzeća koja se bave prometom naftnih derivata (cisterne) ili druge robe.

XS
SM
MD
LG