Dostupni linkovi

U BiH podignuta najopsežnija optužnica za narko-kriminal u zadnjih 25 godina


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je podiglo ‘najopsežniju optužnicu iz oblasti narko-kriminala u postdejtonskoj BiH’, saopšteno je iz te bosanskohercegovačke pravosudne institucije.

Kako se navodi, Tužilaštvo BiH je okončalo je istragu i podiglo optužnicu protiv sedam lica koja ih tereti za međunarodno krijumčarenje 6,8 tona skanka sa područja Crne Gore u BiH, te dalje prema zemljama Evropske unije, a ostvarena imovinska korist procjenjuje se na najmanje dva miliona eura.

“Nakon višemjesečne opsežne istrage, vođene u skladu sa Državnom strategijom za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i Državnom strategijom za sprečavanje i zloupotrebu opojnih droga u BiH, Tužiteljstvo BiH je u saradnji sa partnerskim policijskim i sigurnosnim institucijama u BiH, kao i suradnji sa partnerskim institucijama
iz zemalja regiona i EU, uspješno okončalo istragu i podiglo najopsežniju optužnicu iz oblasti narko-kriminala u postdejtonskoj BiH”, objašnjavaju tok istrage iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su, kako se navodi, od 2016. do 2019. godine, kao organizovana kriminalna grupa, u dogovoru sa drugim osobama i u najmanje 25 navrata, organizovali, isplanirali i realizovali krijumčarenje skanka, najčešće u količinama od oko 200 kilograma, a u pojedinim slučajevima u količinama koje su dosezale 600 ili 900 kilograma.

Droga je krijumčarena sa područja Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu, gdje je skladištena ili je odmah krijumčarena dalje prema Republici Hrvatskoj i zemljama EU.

“Agencije za provođenje zakona uspjele su otkriti, presresti i spriječiti krijumčarenje količine od najmanje dvije tone opojne droge na području BiH, na području Istočnog Sarajeva, Neuma i Gradiške, kao i određenih količina opojne droge na području Republike Hrvatske”, navodi se iz Tužilaštva BiH.

Optuženi su Ivan Antunović i Nikola Bošković iz Stoca (BiH), Borislav Kovačević iz Trebinja, Ivan Cvijanović iz Sarajeva (BiH), Mario Vuletić iz Metkovića (Hrvatska) i Jurica Vuletić iz Trebinja (BiH), nastanjen u Metkoviću (Hrvatska), te Haris Hodžić iz Travnika (BiH).

Prilikom pretresa i hapšenja, od osumnjičenih je oduzeto oko pola miliona KM (oko 250 hiljada eura), kao i određena količina falsifikovanih novčanica.

Kako bi pokušali prikriti krijumčarenja velikih količina opojnih droga, navodi se da su optuženi za krijumčarenje angažovali vozila transportnih poduzeća koja se bave prometom naftnih derivata (cisterne) ili druge robe.

Tužilaštvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem oko 20 svjedoka i stručnih vještaka, te iznošenjem više stotina dokaznih materijala, a jednom broju svjedoka dodijeljena je mjera zaštite.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

XS
SM
MD
LG