Dostupni linkovi

Pritvor za Kneževićevog 'kurira' iz Vrhovnog tužilaštva


Vujošević priveden na saslušanje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

Vujošević priveden na saslušanje

Specijalna tužiteljka Crne Gore, Lidija Vukčević, donijela je odluku da sekretar Vrhovnog državnog tužilaštva Nenad Vujošević bude zadržan u pritvoru 72 sata.

Četiri sata je trajalo saslušanje Vujoševića koga Specijalno tužilaštvo tereti da je dio kriminalne grupe optuženog biznismena i bivšeg bankara Duška Kneževića i za krivično djelo nezakoniti uticaj.

Vujošević je učesnik više tajno snimljenih razgovora, čija autentičnost do sada nije potvrđena, sa odbjeglim biznismenom Duškom Kneževićem, u kojima su obojica optuživali Vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića da je korumpiran i da se preko njega mogu skrenuti tužilačke istrage.

Branilac okrivljenog sekretara Vrhovnog državnog tužilaštva Nenada Vujoševića, beogradski advokat Borivoje Borović, saopštio je novinarima nakon saslušanja njegovog branjenika da je tužiteljka Lidija Vukčević donijela specijalnu naredbu o zabrani iznošenja detalja iz odbrane.

Advokat Borović stiže na saslušanje
Advokat Borović stiže na saslušanje

Zato je advokat Borović saopštio dio detalja iz pripreme odbrane, zaključujući da Vujošević negira da je davao novac tužiocima i da protiv Vujoševića ne postoji ni jedan dokaz u ovom predmetu.

„Zbog naredbe ću vas uskratiti informacije o samoj odbrani Vujoševića. Ja mogu samo reći, dok sam pripremao njegovu odbranu prije nego što smo ušli kod tužioca, da je Vujošević negirao da je bilo kome davao mito. Šta je izjavio kod same tužiteljke to ćete kasnije saznati. Vujošević je vrlo revoltiran ponašanjem Kneževića. Ja sam prigovorio da oni transkripti prisluškivanih razgovora ne mogu da se koriste kao dokaz, jer po zakonu Crne Gore mora da postoji saglasnost ljudi koji komuniciraju telefonom. Pošto saglasnost Vujošević ne daje, Knežević bi morao da uđe u sudnicu, pa da dâ svoju saglasnost jer mi nemamo njegov referentni glas. Dakle, protiv Vujoševića ne postoji ni jedan dokaz u ovom predmetu“, saopštio je advokat Borović nakon četvoročasovnog saslušanja Nenada Vujoševića.

Borović očekuje da Vujoševiću ne bude određen duži pritvor od 72 sata jer, kako je rekao, „Vujošević je iz Beograda došao dobrovoljno gdje se nalazio na liječenju.“

Nenad Vujošević je na saslušanje priveden sa lisicama na rukama, nakon što je avionom iz Beograda stigao na podgorički aerodrom.

Povod su audio snimci telefonskih razgovora koje je protekle sedmice u javnost plasirao Duško Knežević, a kojima se navodno ukazuje da su Knežević i Vujošević razgovarali o tome kako iz pritvora izvući Kneževićevog kuma Dejana Sekulića.

Vujošević je u tim razgovorima očajnički molio Kneževića da ne emituje ranije telefonske razgovore u kojima se govori da je navodno Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković dobijao novac za skretanje određenih istraga ili oslobađanje od istraga Kneževićevih poslovnih partnera.

Sve navedene optužbe Kneževića, Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković je odbacio, a Specijalni tužilac Milivoje Katnić je konstatovao da "ne postoji bilo kakva sumnja u Ivicu Stankovića".

Knežević je i dalje ostao pri tvrdnjama da je posredstvom Nenada Vujoševića sekretara Vrhovnog državnog tužilaštva i Ivice Stankovića Vrhovnog državnog tužioca, platio oko 800.000 eura za zaustavljanje tužilačkih istraga.

Još jedan snimak

U toku saslušanja Nenada Vujoševića u Specijalnom tužilaštvu, odbjegli biznismen Duško Knežević je objavio još jedan snimak telefonskog razgovora sa Vujoševićem, u kome Vujošević navodno obavještava Kneževića "da se Stanković uozbiljio kada je čuo da će izaći snimak sa informacijom da je uzimao novac".

Inače, sud u Londonu je započeo proceduru potencijalnog izručenja biznismena Duška Kneževića Crnoj Gori. Kneževiću je londonski sud oduzeo britanski, kiparski i crnogorski pasoš, te je Knežević položio jemstvo u iznosu od 70.000 funti da bi ostao na slobodi. Kneževiću je ograničeno kretanje i nad njim je uveden elektronski nadzor.

Zatraženo je da Knežević i njegov pravni tim do narednog ročišta, 17. oktobra, iznesu argumente protiv ekstradicije u pisanoj formi, kao i da predlože sve dokaze na koje imaju namjeru da se pozivaju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG