Dostupni linkovi

Afera 'Respiratori': Premijer Federacije BiH predat Tužilaštvu BiH


Privedeni su se nalazili u prostorijama SIPA-e na ispitivanju skoro 24 sata
Privedeni su se nalazili u prostorijama SIPA-e na ispitivanju skoro 24 sata

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme "FH Srebrena malina" Fikret Hadžić predati su Tužilaštvu BiH u petak popodne (29. maja), dan nakon privođenja u aferi "Respiratori".

Očekuje se odluka Suda BiH o tome da li će im biti određen pritvor ili će biti pušteni da se brane sa slobode. Tužilaštvo BiH još uvijek nije podiglo optužnicu protiv osumnjičenih.

Tužilaštvo još nije saopštilo za šta ih sumnjiči, ali je iz izvora u Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH za Radio Slobodna Evropa (RSE) rečeno da "postoje osnovi sumnje da su počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela, pranje novca, krivotvorenje službene dokumentacije, zloupotrebu položaja i primanje dara i drugih oblika koristi".

Respiratore je iz Kine nabavila Vlada Federacije BiH, odnosno Federalna uprava Civilne zaštite preko firme "FH Srebrena malina" u vrijednosti od 10,5 miliona maraka (5,25 miliona eura).

Sve je zatim postalo predmetom istrage Tužilaštva BiH, prvo stoga što se pomenuta firma bavi proizvodnjom i preradom malina, a u istrazi koja je uslijedila je utvrđeno i da su respiratori neupotrebljivi.

Premijer Novalić je u četvrtak naveče (28. maja) priveden i nakon više od osam sati saslušanja zadržan u prostorijama SIPA-e, kao i Solak i Hodžić.

Kao je zvanično saopšteno, SIPA je "saslušala više osoba po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine koje više od mjesec dana provodi istragu o ovom slučaju".

Tužiteljstvo treba utvrditi da li je Federalna uprava civilne zaštite s firmom "FH Srebrena malina" zakonito sklopila ugovor, te da li je uopće ta firma imala dozvole za promet medicinskom robom u trenutku kupovine respiratora.

Tužilaštvo BiH preuzelo je predmet "Respiratori" od Kantonalnog tužilaštva Sarajevo 4. maja.

Dvije pošiljke

Prva pošiljka od 80 respiratora stigla je 24. travnja, a vještačenjem je Tužiteljstvo utvrdilo da njihovo korištenje nije preporučeno u jedinicama intenzivne njege.

"Nabavljeni ventilatori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od COVID-19", navodi se u izvještaju stručnog vještaka, čije je mišljenje Tužiteljstvo BiH objavilo 11. svibnja.

Preostalih 20 od ukupno 100 respiratora nabavljenih iz Kine stiglo je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu tek u srijedu 27. maja.

Otkazana redovna sjednica Vlade

U međuvremenu, redovna sjednica Vlade Federacije BiH koja je trebala biti održana u petak (29. maja) u Sarajevu odgođena je, jer za to ne postoje uvjeti, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparol Ministarstva finansija Ivana Raguz.

Ona je navela kako nema detalje o tome da je, kako su mediji objavili, premijer ovlastio zamjenicu, ministricu finansija Jelku Milićević da umjesto njega vodi sjednice. Raguz je kazala da je opšta saglasnost u Vladi da uslova za održavanje redovne sjednice nema.

Vlada je ipak, održala telefonsku sjednicu, na kojoj je donijela odluku o ukidanju stanja prirodne nesreće koje je proglašeno zbog pandemije COVID-19.

Izetbegović o 'udaru na Bošnjake'

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović hapšenje Novalića, inače kadra SDA, ocijeno je kao „udar na Bošnjake“ i pozvao Tužilaštvo BiH da hitno izađe u javnost sa dokazima protiv Novalića.

"Siguran sam da nikakvih dokaza nema, da ih neće ni biti, i da se radi o nastavku udara na bošnjačke prvake koje je počelo imenovanjem Gordane Tadić na poziciju glavne tužiteljice Tužilaštva BiH i podizanjem niza optužnica protiv generala Armije Republike BiH", konstatovao je Izetbegović.

Izetbegović tvrdi da Tužilaštvo nema dokaza protiv Novalića
Izetbegović tvrdi da Tužilaštvo nema dokaza protiv Novalića

Izetbegović je u pisanoj reakciji postavio i pitanje zašto nisu uhapšeni i drugi akteri, ukoliko je premijer Fadil Novalić priveden zbog afere "Respiratori" po "komandnoj odgovornosti", odnosno ministar zdravlja Federacije BiH, direktor Zavoda za javno zdravstvo, šefica Kriznog štaba i ministrica finansija Federacije BiH.

"Jedino što ih odvaja, i očigledno amnestira u odnosu na Fadila Novalića, je to što pripadaju istom narodu kao i tužiteljica Tadić. Što nisu Bošnjaci", tvrdi Izetbegović.

Tužiteljica: Izetbegovićeva izjava direktan pritisak

Glavna tužiteljica Gordana Tadić kazala je, međutim, kako je u slučaju "Respiratori" "ispitano više desetina svjedoka, te ustvrdila da Tužilaštvo radi "jednako prema svima".

Navela je kako izjavu Bakira Izetbegovića doživljava kao direktan pritisak.

"Ne znam na osnovu čega je došao do zaključka da ja radim protiv Bošnjaka, to je direktan pritisak na rad pravosuđa, na mene kao glavnu tužiteljicu i direktno ugrožavanje mene i sigurnosti moje porodice", izjavila je Tadić u intervjuu za Face TV, neposredno nakon privođenja Novalića, Solaka i Hodžića u Tužilaštvo BiH.

Navodeći neke primjere prijetnji iz proteklog perioda, tužiteljica je kazala kako je nakon izjave Bakira Izetbegovića "njena sigurnost sada dodatno pogoršana". Kazala je kako "ona jeste Hrvatica, ali Hrvatica u Bosni i Hercegovini", koja "u užoj i široj porodici ima članove različite nacionalnosti".

Dug za PDV

Istovremeno dok traje istraga, firma "FH Srebrena malina" podnijela je zahtjev za carinjenje dodatnih dvadeset respiratora, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparol Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) Ratko Kovačević.

Rekao je kako će respiratori biti pušteni sa carine kada bude plaćen dug po osnovu Poreza na dodanu vrijednost (PDV). Carinski dug nije plaćen još od prethodne isporuke 80 respiratora.

"Kada je 80 respiratora došlo u BiH i kada je provedena carinska procedura, morao se platiti pripadajući PDV koji je u tom trenutku iznosio 1.077.000 konvertibilnih maraka (538.000 eura). Taj PDV je tada plaćen. Kompanija 'FH Srebrena malina' je imala obavezu da podnese PDV prijavu za mjesec april do 10. maja, što znači da je prijavila obavezu za plaćanje PDV-a. Međutim, ta obaveza nije plaćena. U ovom trenutku dug kompanije 'FM Srebrena malina' iznosi oko 472.000 konvertibilnih maraka (236.000 eura)", kazao je Kovačević.

Dozvola za uvoz

Naknadno je utvrđeno kako je "FH Srebrena malina" dobila dozvolu za uvoz medicinskih sredstava od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, koja je istekla 27. maja. Iz spomenute Agencije su za RSE su kazali kako novi zahtjev za produženje dozvole "Srebrene maline" nije zaprimljen.

Još 20. maja, kada je zasjedao privremeni Odbor Doma naroda Parlamenta FBiH, ispitan je direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak.

Na novinarsko pitanje kako je moguće da je sklopljen ugovor s firmom "FH Srebrena malina", ukoliko nije bila registrovana za poslove nabavke medicinske opreme, Zolak je odgovorio da je ona ‘registrovana u trenutku kada je trebalo da bude registrovana’. Prema njegovim riječima, "Srebrena malina" je dobila dozvolu Agencije za lijekove BiH četiri dana nakon sklopljenog ugovora.

U međuvremenu je formirana i privremena Istražna komisija Predstavničkog doma državnog Parlamenta, čiji je cilj utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH. Na kostituirajućoj sjednici Komisija je zatražila od Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine da dostavi detaljne podatke o izdavanju dozvole nabavku medicinskih sredstava poduzeću „FH Srebrena malina“.

I Komisija za sigurnost Parlamenta Federacije BiH bavila se aferom "Respiratori". O njihovim zaključcima donesenim 22. maja trebao se izjasniti Predstavnički doma Parlamenta Federacije BiH u četvrtak 28. maja, ali je sjednica odgođena za 1. Jun.

Među zaključcima Komisije za sigurnost zatražena je između ostalog smjena Fahrudina Solaka, direktora Federalne uprave civilne zaštite koji u međuvremenu suspendovan. Zatraženo je da Uprava bude stavljena pod okrilje Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić na ranije upite RSE nije pristao dati intervju, naglašavajući kako mu je advokatski tim savjetovao da ne daje izjave dok se istraga u predmetu "Respiratori" ne završi.

Pripadnici Agencije za istragu i zaštitu Sipa u proteklih mjesec dana pretresli su prostorije Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH u Mostaru i Sarajevu, Vlade Federacije, firme "FH Srebrena malina", Federalne uprave civilne zaštite i Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu, te izuzeli određenu dokumentaciju.

Vlada Federacije BiH suspendovala je na sjednici Fahrudina Solaka 12. maja s pozicije direktora Federalne uprave civilne zaštite. Njega je zamijenio dotadašnji pomoćnik direktora Mustafa Kadribegović.

Vlasnik "FH Srebrene maline" Fikret Hodžić po izbijanju afere na Instagram profilu je pozvao Tužilaštvo da istraži cijeli slučaj:

XS
SM
MD
LG