Dostupni linkovi

Firma "Srebrena malina" traži odobrenje za uplatu PDV-a


Preduzeće "FH Srebrena malina", čije je bankovne račune Sud Bosne i Hercegovine blokirao 8. maja, podnijela je u srijedu molbu Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine (BiH) da im se omogući plaćanje preostalog iznosa Poreza na dodanu vrijednost (PDV), potvrđeno je iz Suda BiH za Radio Slobodna Evropa (RSE).

“Pravno lice Srebrena malina je bez punomoćnika, dakle direktno, podnijela podnesak Sudu BiH kojim traži odobrenje za uplatu neisplaćenog dijela PDV-a”, rečeno je iz Suda BiH za RSE.

Odluka Suda BiH još nije donesena.

Preduzeće “Srebrena malina”, koje se bavi proizvodnjom i preradom voća i Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) je pod istragom Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, zbog uvoza ventilatora iz Kine, koji su koštali 10,5 miliona konvertibilnih maraka (5,25 miliona eura).

Istražni organi i Tužilaštvo BiH trebaju utvrditi da li je Federalna uprava civilne zaštite sa preduzećem "Srebrena malina" zakonito sklopila ugovor, te da li je uopšte ta firma imala dozvole za promet medicinskom robom u trenutku kupovine ventilatora.

Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH objasnio je za RSE da su svi obveznici imali zakonski rok da do 10. maja 2020. podnesu PDV prijave za mjesec april, u kojima su iskazani podaci o prometu u tom mjesecu.

“Firma 'FH Srebrena malina' podnijela je PDV prijavu u kojoj je iskazala obavezu za uplatu PDV-a. Međutim, ta obaveza do danas nije uplaćena na jedinstveni račun Uprave za indirektno oporezivanje”, rekao je Kovačević.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je na osnovu izvještaja stručnog vještaka za medicinsku opremu saopštilo da kupljeni uređaji preko poljoprivrenog preduzeća ‘Srebrena malina’ nisu upotrebljivi.

Fahrudin Solak u utorak je na sjednci VLade Federacije BiH suspendovan sa pozicije direktora Federalne uprave civilne zaštite (FuCZ) i načelnika Federalnog štaba civilne zaštite.

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je 5. maja pretresla sjedište firme “Srebrena malina” u sarajevskom naselju Vogošća, te sjedište Federalne uprave civilne zaštite u naselju Stup.

Tužilaštvu I Sudu BiH su 7. maja dostavili izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama.

Tužilaštvo BiH je preuzelo predmet od Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Iz Vlade Federacije BiH, koja je preko Federalne uprave civilne zaštite naručila respiratore za potrebe zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH, saopštili su ranije za RSE da Vlada nije direktno učestvovala u kupovini respiratora niti bilo koje medicinske opreme, te da je to bio posao Federalnog kriznog štaba Civilne zaštite koji su imali ovlaštenja za to.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH formirao je i ad hoc komisiju koja bi trebala ispitati spornu nabavku respiratora.

XS
SM
MD
LG